Tweede klacht tegen tienerpooier
Rapper Bilal ‘Moreno’ A. werd al veroordeeld tot zes jaar cel, omdat hij minderjarige meisjes in de prostitutie dwong. Foto: rr
Het gerecht onderzoekt of Bilal ‘Moreno’ A., de veroordeelde tienerpooier, nog (zeden)­­feiten heeft gepleegd. De kritiek op de strafuitvoering van de man klinkt ondertussen luider.

Het parket in Gent bevestigde maandag dat opnieuw een klacht is ingediend tegen Antwerpse rapper Bilal ‘Moreno’ A. ‘Ik kan de klacht bevestigen. Maar over de inhoud van het onderzoek kan ik geen informatie geven’, zei parketwoordvoerster An Schoonjans. Bilal A. werd al eens veroordeeld tot zes jaar effectieve celstraf, omdat hij minderjarige meisjes in de prostitutie dwong en zichzelf daarmee ook had verrijkt.

De nieuwe klacht zou aan zeden gerelateerd zijn. Volgens bronnen heeft het onder meer te maken met de verklaring van een weggelopen meisje uit een jeugdinstelling, die vorige zomer samen met enkele vriendinnen bij de rapper logeerde. Moreno zat op dat moment zelf ondergedoken voor de politie: hij stond geseind, nadat hij zijn voorwaarden voor elektronisch toezicht had geschonden.

Kritiek op strafuitvoering

Begeleidster van slachtoffers van tienerpooiers Saskia Van Nieuwenhove had kritiek op de strafuitvoering van Bilal A. ‘Bilal A. kreeg meermaals een gunstmaatregel, zoals een enkelband, maar schond telkens zijn voorwaarden. Hoe vergevingsgezind kun je zijn?’, vroeg Van Nieuwenhove zich af in De Afspraak. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert dat de beslissingen van de magistratuur onafhankelijk genomen moeten worden. 

‘Ik vind zijn handelingen laakbaar, maar ik moet de beslissingen van de magistratuur niet verantwoorden’, zegt Geens. ‘Die worden onafhankelijk van de politiek genomen, dat is niet mijn verantwoordelijkheid.’ Geens legt uit dat hij verantwoordelijk is voor de correcte uitvoering van de wetgeving. ‘En dat is gebeurd’, aldus de minister.

Moreno staat er bij het Antwerpse gerecht om bekend dat hij geregeld met zijn strafuitvoering knoeit. Voor zijn rol als tienerpooier kreeg hij zes jaar effectief, daarvan moet hij in theorie nog ongeveer 1.300 dagen – tot 2022 – uitzitten. Toch wist hij al meermaals zijn vervroegde vrijlating te verknoeien.