Californië verbiedt definitief foie gras

Liefhebbers van ganzen- en eendenlever kunnen niet meer in Californië terecht. Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft het verbod op foie gras in ‘The Golden State’ bevestigd.

Door de uitspraak komt er een einde aan een lang juridisch gevecht tussen verdedigers van een bepaalde gastronomische traditie en verdedigers van het dierenwelzijn die aanstoot nemen aan de dwangvoeding die de dieren ondergaan bij het vetmesten.

De producenten van ganzenlever hadden de zaak aangespannen. Ze wilden af van het verbod op de verkoop van hun product. Die wet kwam er in het kader van de strijd tegen het wreed behandelen van dieren. Wie de wet overtrad, riskeerde een boete van duizend dollar (875 euro).

De beslissing om foie gras te verbieden dateert van 2004 toen toenmalig gouverneur Arnold Schwarzenegger de wet ondertekende. De wet (en dus het verbod op de verkoop van foie gras) trad uiteindelijk in werking in 2012.

In 2015 werd ze opgeschort en in 2017 opnieuw bevestigd in beroep. In laatste instantie trokken de producenten naar het Hooggerechtshof en dat heeft nu een definitieve uitspraak gedaan in het voordeel van het dierenwelzijn.