Kevin Spacey pleit onschuldig in zaak van seksueel geweld tegen tiener
Kevin Spacey wordt naar zijn plaats geleid voor de zitting. Foto: AFP

Acteur Kevin Spacey moet uit de buurt blijven van de jongeman die hem beschuldigt van seksueel misbruik. Die voorwaarde legde de rechter op op de eerste zitdag van het proces.

De 59-jarige Amerikaanse acteur verscheen maandag onder massale persbelangstelling voor de rechter in Nantucket, een eiland voor de kust van Massachusetts. Hij moest zich verdedigen in een zaak van seksueel misbruik. Spacey zou in juli 2016 een jongeman, die als bediende in een restaurant in Nantucket werkte, dronken hebben gevoerd en hebben betast. Het slachtoffer was op het ogenblik van de feiten 18 jaar.

Spacey wordt ‘onzedelijke agressie’ en ‘fysieke verwondingen’ ten laste gelegd. Rechter Thomas Barrett liet de acteur vrij onder voorwaarden na een korte eerste zitting. Hij mag ‘geen direct of indirect contact’ hebben met de jongeman die hem beschuldigde.

De acteur had via zijn advocaten onschuldig gepleit en ook gevraagd om weg te mogen blijven van de zitting. Zijn aanwezigheid ‘zou de negatieve publiciteit rond zijn persoon nog vergroten’, was het argument. Maar de rechter ging daar niet op in.

Spacey, gekleed in een donker pak met hemd en das, knikte zwijgend terwijl zijn advocaten instemden met de voorwaarden voor zijn vrijlating.

Live op televisie

De zitting duurde amper zes minuten en werd live uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Een grote groep reporters stond de acteur buiten het gerechtsgebouw op te wachten, maar Spacey verliet het gebouw zonder het woord tot hen te richten.

Op 4 maart gaat het proces verder. Dan moet Spacey niet persoonlijk aanwezig zijn, maar hij moet wel telefonisch bereikbaar blijven voor het geval er vragen rijzen die hij moet beantwoorden.

Meer dan 30 aanklachten

Sinds de herfst van 2017 zijn al meer dan dertig aanklachten tegen Spacey binnengekomen bij het gerecht die allemaal over seksuele agressie gaan. Als gevolg van de klachten verbrak de streamingdienst Netflix het contract met Spacey voor de succesreeks House of Cards waarin Spacey de rol van de meedogenloze Amerikaanse president Frank Underwood speelde.

 

 

 

Spacey verdedigde zich enkele weken geleden in een bizarre video op Youtube waarin hij de rol leek aan te nemen van Frank Underwood. ‘Ik ga zeker niet de prijs betalen voor dingen die ik niet gedaan heb’, zei hij in die video. ‘Jij zou het ergste toch niet geloven als er geen bewijs voor was, nietwaar?’, vroeg hij de kijker retorisch. ‘Jij zou geen oordeel vellen zonder de feiten te kennen. Toch?’

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig