Afgesloten wegen, de heropening van de scholen uitgesteld, geïsoleerde dorpen en een voortdurend risico op lawines. Dat is de situatie in Oostenrijk.

Intense sneeuwbuien in Oostenrijk zorgen niet alleen voor een dik sneeuwtapijt, maar ook voor de nodige winterellende. Sinds vorige woensdag is er al anderhalve meter sneeuw neergedwarreld in het noorden en het centrum van het land. In Salzburg ligt een tapijt van drie meter dik op 2.317 meter hoogte.

In vele dalen in de Oostenrijkse Alpen is er zo intussen een grote kans op lawines. Daardoor is verkeer onmogelijk. In het Hochkarmassief, in de deelstaat Niederösterreich, blijven de skicentra maandag tot nader order gesloten.

In Stiermarken bleven maandag ook de scholen dicht omdat de kinderen toch niet op school konden geraken. Zo’n 2.000 mensen, onder wie vele toeristen zitten vast in dorpjes van de vallei Sölktal omdat er geen doorkomen meer aan is.

Drie skiërs, twee Duitsers en een Sloveen, zijn omgekomen toen ze zich van de skipistes af waagden. Vier andere langlaufers zijn vermist.