Christophe Peeters is nieuwe voorzitter Open VLD Gent
Christophe Peeters Foto: fvv

De Gentse afdeling van Open VLD heeft voormalig schepen Christophe Peeters aangesteld tot tijdelijk waarnemend voorzitter. Dat gebeurt op voorstel van burgemeester Mathias De Clercq. Daarmee lijkt een einde te komen aan de wekenlang aanslepende interne ruzie.

De voorzitter van de Gentse liberalen Mick Daman nam drie weken geleden ontslag nadat er commotie was ontstaan over de verdeling van de schepenposten. Sami Souguir werd onverwacht aangesteld ten koste van Christophe Peeters, die al jaren schepen was en ook een pak meer voorkeursstemmen haalde dan Souguir. De aanstelling zorgde voor grote onenigheid binnen de partij.

Op voorstel van burgemeester De Clercq mag Peeters nu samen met het beheerscomité van de partij het huishoudelijk reglement en de statuten van de Gentse Open VLD herschrijven. Opvallend, gezien de kritiek van Peeters over de gang van zaken bij de voorbije selectieprocedure.

Volgens bronnen binnen de Gentse liberalen zou de aanwijzing van Peeters als voorzitter echter een formaliteit zijn. Door het opstappen van Daman zou Peeters de volgende in lijn zijn, en zo de functie ad interim uitvoeren. Om daaruit te concluderen dat hij ook de definitieve nieuwe voorzitter wordt, is voorbarig, klinkt het. 

Toenadering

Eerder was al bekendgemaakt dat Peeters een ‘prominente rol’ zou spelen bij de Gentse liberalen en dat hij voorzitter zou worden van de Gentse gemeenteraad. Maar de voormalige schepen gaf vorige week nog aan dat daarmee het laatste woord nog niet gezegd was.

Burgemeester Mathias De Clercq doet nu een duidelijke toenaderingspoging. ‘We werken nu op een constructieve en positieve manier samen in het belang van de toekomst van onze partij en van de Gentenaars’, aldus de burgemeester.

Lijstvorming

Christophe Peeters reageert tevreden op zijn aanstelling als waarnemend voorzitter en wil vermijden dat een gelijkaardig debacle bij een schepen-aanstelling in de toekomst nog mogelijk is. Hij wil daarbij teruggrijpen naar enkele liberale ‘basisprincipes’ zoals ledeninspraak, zegt hij.

De beslissing zal geen gevolgen hebben voor de liberale lijstvorming bij de komende Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Daarmee lijkt de openlijke ruzie binnen de Gentse liberalen beklonken. ‘We kunnen nu vooruitkijken’, zegt Peeters maandag.

Definitieve verkiezing

De verkiezing van de definitieve nieuwe voorzitter van Open VLD Gent vindt plaats in juni 2019. Peeters is dus nog niet zeker of hij die functie ook daarna zal blijven bekleden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig