Ook Linkebeek heeft nu een burgemeester
Yves Ghequière Foto: ssj

Yves Ghequière wordt straks voorgedragen als burgemeester van Linkebeek.

Yves Ghequière (Link@Venir) wordt de komende zes jaar de burgemeester van faciliteitengemeente Linkebeek. Zijn voordracht tot burgemeester werd maandag ondertekend door negen van de vijftien gemeenteraadsleden. Het gaat om de zeven verkozen raadsleden van zijn eigen lijst, en twee van de drie verkozenen van de lijst Activ'.

De Linkebekenaar schudde de kaarten niet gemakkelijk op 14 oktober. Link@venir haalde zeven zetels binnen, de partij ELS (Ensemble-LBK-Samen) van de bekende Damien Thiéry won er vijf en de Nederlandstalige lijst Activ’ de overige drie.

De politieke rivalen Yves Ghequière en Damien Thiéry – in 2012 nog samen op de lijst – geraakten het maar niet eens over het bestuur van de faciliteitengemeente. Eén van de 'verzoeningsvoorstellen', de sjerp verdelen, bracht een akkoord niet dichterbij.  Thiéry wou elk drie jaar, Ghequière vond dat hij recht had op vier jaar als burgemeester.

Uiteindelijk komt daar weinig van in huis. Ghequière wordt voor de volle zes jaar burgemeester en krijgt als burgemeester dus de steun van twee van de drie verkozenen van Activ'.

Omdat Linkebeek een faciliteitengemeente is, hebben de kiezers in oktober al de schepenposten verdeeld. Activ' steunt wel de burgemeester, maar kreeg geen schepenmandaat. De partij van Damien Thiéry wel. 'Zodra de minister van de Vlaamse Regering de nieuwe burgemeester benoemt, zal het college van burgemeesters en schepenen bestaan uit 3 leden van de Link@venir-lijst en 1 lid van de ELS-lijst,' meldt de nieuwe burgemeester.

Ghequière had enkele dagen geleden voorgesteld om met de drie partijen samen te besturen. ‘Als het van ons afhangt, moeten alle leden van de gemeenteraad, over meerderheid en oppositie heen, participeren in het beleid,’ zei hij toen. Dat 'burgerbestuur' was volgens hem ‘een origineel en misschien wat confronterend idee’, maar wel de moeite waard om te onderzoeken. 

Het idee van burgerparticipatie begraaft hij trouwens niet helemaal. Want, zo laat hij weten: 'Nogmaals, Link@venir stelt iedereen, ongeacht de lijst, voor om samen te werken in het belang van de gemeente en haar inwoners en om in werkgroepen en in volledige transparantie de projecten uit te voeren die tijdens de campagne door de drie lijsten werden voorgesteld en goedgekeurd door de kiezers.'

Nu ook Linkebeek een burgemeester heeft, is Borsbeek de enige gemeente in Vlaanderen die nog zonder zit. Daar vindt vanavond de installatievergadering van de gemeenteraad plaats, maar er kan dus nog geen nieuw gemeentebestuur worden aangesteld. De coalitiebesprekingen tussen Iedereen Borsbeek en N-VA blijven nog steeds aanslepen en er werden dan ook geen voordrachtsakten ingediend. De belangrijkste agendapunten worden daarom verplaatst naar de volgende gemeenteraad op 21 januari in de hoop dat er tegen dan eindelijk een akkoord is.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in