Britten oefenen voor Brexit met valse monsterfile
Foto: AFP
Een in scene gezette file met vrachtwagens moet de Britten voorbereiden op een Brexit zonder akkoord met de Europese Unie. Maar bij bewindslieden uit de regio van Dover is er scepsis over deze ‘klucht op kosten van de belastingbetaler’.

Als Groot-Brittannië en de EU geen akkoord bereiken over de uitstap van de Britten uit de Europese Unie, dan dreigt dat aan de grensovergangen voor stevige problemen te zorgen. Concreet zou de haven van Dover een van de sterkst getroffen plaatsen kunnen worden. Nu staan er op piekmomenten soms al stevige files van vrachtwagens en auto’s die richting boten trekken.

Maar dat zou dus nog erger kunnen worden als er strenge grenscontroles komen. De Britse overheid wil daarom op het ergste voorbereid zijn. Om de gevolgen in te schatten werd daarom een file opgezet met een konvooi van 87 vrachtwagens, die een traject van ruim dertig kilometer in de omgeving van de haven hebben afgelegd.

Volgens het ministerie van Transport was de oefening nodig om te verzekeren dat noodzakelijke leveringen via de haven kunnen blijven gebeuren. Daarom is met een praktijktest bekeken hoe de wegen in de regio bestand zijn tegen overbelasting. Er is ook getest of de luchthaven van Manston dienst kan doen om tijdelijk opleggers onder te brengen.

‘Klucht’

Charlie Elphicke, een conservatief gemeenteraadslid in Dover lachte de oefening alvast weg. Bij de test waren minder dan 100 vrachtwagens betrokken, terwijl dat er op een gewone dag in Dover meer dan 10.000 zijn. Ook de geteste oplossing vindt ze geen goed idee: vrachtwagens groeperen op de luchthaven om dan over smalle wegen door naar de haven te leiden is ‘geen goed plan’

Layla Moran, lid van de Liberal-Democrats die ijvert voor een nieuw referendum spreekt zelfs van ‘een klucht’. ‘Het idee dat een valse file creëren de EU zou tonen dat we klaar zijn voor een no-deal, is gewoonweg idioot’, stelt Moran. ‘Dit is een klucht op kosten van de belastingbetaler’.

Stemming

Het Britse Lagerhuis spreekt zich volgende week dinsdag, op 15 januari, uit over het Brexitakkoord tussen Europese en Britse onderhandelaars. Dat vernam de Britse openbare omroep BBC uit regeringskringen.

De stemming had eigenlijk in december al moeten plaatsvinden, maar de Britse premier Theresa May zegde dat op het allerlaatste moment af, omdat de tekst duidelijk geen meerderheid zou krijgen. Zondag benadrukte ze al dat de stemming nu wél doorgaat zoals gepland. Inhoudelijk is sinds december niets veranderd aan de tekst, omdat de Europese Unie niet bereid is tot extra toegevingen. De Britse regering zou wel werken aan verdere ‘geruststellingen’ voor de Ierse grenskwestie.