U vertrekt naar de sneeuw, wat nu?
Foto: Getty Images/iStockphoto

Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland werden de voorbije dagen bedolven onder een enorm pak sneeuw. Voor veel wintersporters werd het een uitdaging om weer thuis te geraken, maar wat als u een dezer dagen nog moet vertrekken?

Ongeziene beelden in Oostenrijk, waar het de voorbije dagen maar bleef sneeuwen. Dat leverde wintersporters de nodige ellende op om terug thuis te geraken, als ze er al in waren geslaagd om te vertrekken. Ook de komende dagen wordt er nog sneeuwval voorspeld. Wie nog moet vertrekken, neemt maar best zijn voorzorgen. Joni Junes van mobiliteitsorganisatie VAB deelt tips.

‘Het is belangrijk dat je de omstandigheden op de locatie goed opvolgt, bijvoorbeeld of bepaalde wegen in de buurt van hun bestemming niet zijn afgesloten door lawinegevaar. We raden hen aan om de website van de Oostenrijkse tegenhanger van VAB te raadplegen voor actuele berichten, ÖAMTC. Het kan ook geen kwaad om op voorhand eens te bellen naar het hotel of je accommodatie om te informeren naar de condities.’

Op veel lokale snelwegen zijn sneeuwkettingen noodzakelijk, maar wat mogen mensen daarnaast ook niet vergeten meenemen? ‘Warme dranken en dekens, voor moest je onderweg toch lange tijd vaststaan in het verkeer. Een zaklamp en een stuk plastic om op de grond te leggen en je knieën te beschermen wanneer je de sneeuwkettingen moet opleggen langs de weg. Dat materiaal leg je best op een bereikbare plaats in de wagen, zeker niet onder de bagage.’

Tot slot raadt Junes ook aan om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg brandstof in de tank zit, zodat je de motor kan laten draaien om het warm te houden in de auto. In plaats van een eigen playlist, stem je beter af op het lokale radiostation voor actuele verkeersinformatie.