Tesla start met bouw ‘gigafabriek’ op Chinees modderveld
Elon Musk kwam zelf kijken naar de aanvang van de werken, in het gezelschap van de burgemeester van Shanghai Ying Yong. Foto: AFP

Na vier jaar van plannen is de Amerikaanse autobouwer Tesla begonnen met de bouw van een fabriek in China, de grootste automarkt ter wereld. Topman Elon Musk maakt zich sterkt dat eind dit jaar de eerste wagens er al van de band zullen rollen.

Het wordt de eerste Tesla-fabriek buiten de VS. In totaal zal de bouw zo'n 5 miljard dollar kosten. 

Persbureau Bloomberg spreekt van een locatie op een troosteloze plek, 'die niet uit de toon zou vallen in een apocalyptische film'. Door de hevige regenval van de voorbije dagen moest de ceremonie voor eerstesteenlegging doorgaan in een modderpoel. 'De politie was massaal ter plaatse, hoewel er op het hele terrein eigenlijk niets te stelen valt', merkt Bloomberg nog op.

Maar dat kon voor Musk de pret niet drukken. Al voor aanvang van het evenement vuurde Musk een reeks optimistische tweets af. De Burgemeester van Shanghai en Musk gaven samen het sein voor opstarten van de werken. Niet met een echte spadesteek, maar door een transparante pyloon aan te raken.

Dat er bakken regen uit de hemel viel, interpreteerde de viceburgemeester van Shanghai Wu Qing als een goed teken. 'Regen staat symbool voor geluk. De regen van vandaag kan erop wijzen dat dhr. Musk en Tesla hier veel rijkdom zullen vergaren'.

Goedkoper model

‘Het is de bedoeling om de bouw deze zomer af te ronden, de productie van (de compactere, red.) Model 3 er eind dit jaar op te starten en om volgend jaar grote productievolumes te halen’, aldus Musk via Twitter. De elektrische wagens van Tesla uit het hogere segment zullen in de Verenigde Staten geproduceerd worden. Er zouden een half miljoen wagens per jaar van de band moeten rollen. 

Model 3 is een compacter en minder duur model dan de Model S en Model X. Tesla rekent op Model 3 om uit te groeien tot een massaproducent. De auto werd al gecommercialiseerd in de VS en wordt volgende maand in Europa verwacht.

Nieuwe regels

De aankondiging komt er op een moment dat een Amerikaanse delegatie in Peking probeert de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten te beëindigen.

Tesla wordt zo het eerste bedrijf dat kan profiteren van een nieuw beleid in China. Dat laat toe dat buitenlandse autobouwers in China een filiaal kunnen oprichten dat ze voor 100 procent in handen hebben. Tot dusver werden ze verplicht om met een lokale partner in zee te gaan.