Dierenrechtenorganisatie Animal Rights klaagt met nieuwe beelden de leefomstandigheden van kooikippen aan. In een video, gemaakt bij een kwekerij in Merksplas, is te zien hoe de kippen op elkaar gepakt zitten, en verwondingen aan poten en huid hebben.

De beelden zijn volgens de dierenrechtenorganisatie in december 2018 opgenomen in een stal van Lokip in Merksplas. Daar verblijven zo’n 290.000 legkippen in ‘verrijkte’ kooien. Dit type kooien is sinds het verbod op de befaamde legbatterijen de slechtst mogelijke toestand waarin legkippen wettelijk mogen verblijven. De plaats per kip komt ongeveer overeen met één A4-blad, al zijn er ook zitstokken. Animal Rights spreekt dan ook van een ‘horrorschuur’.

Een onderzoeksteam van Animal Rights inspecteerde de dubbele stal in Merksplas enkele keren in december. ‘In kooisystemen worden veel dieren op een kleine oppervlakte gepropt zonder de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag’, aldus campagnecoördinator Els van Campenhout in een persbericht. Door het leven op gaas treden er veel pootproblemen op en vanwege de stress pikken de dieren elkaar ‘volledig’ kaal.

Verbod uitbreiden

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet in november weten dat hij een verbod nastreeft op het houden van legkippen in verrijkte kooien. Hij wil dat graag opgenomen zien in het volgende regeerakkoord.

Animal Rights juicht zo’n verbod toe, maar wil ook strengere regels voor ‘scharrelkippen’. Die dieren lopen weliswaar op strooisel in plaats van een rooster en hebben iets meer ruimte, maar volgens de organisatie zijn er ook bij die dieren wantoestanden.

Volgens de organisatie telde België in 2017 9,4 miljoen leghennen, waarvan 3,7 miljoen dieren (39,3 procent) in verrijkte kooien in 78 bedrijven en 4 miljoen dieren (42,6 procent) in scharrelschuren op 91 bedrijven.

Betoging

Zaterdag 12 januari plant de organisatie vanaf 13 uur een vreedzaam protest voor de poort van de stal in Merkplas. Animal Rights rekent op een opkomst van 75 personen. Een petitie om een einde te maken aan wat Animal Rights deze ‘horrorschuren’ noemt, verzamelde naar eigen zeggen al 25.000 handtekeningen.