Emma Stone roept ‘Sorry’ na speech van Sandra Oh
Foto: AP

De Canadese actrice Sandra Oh mocht zondag de Golden Globes aan elkaar praten. Toen ze de film ‘Crazy rich Asians’ aankondigde, maakte de actrice een grapje over de representatie van Aziatische acteurs in de filmindustrie. Emma Stone voelde zich aangesproken.

Oh is zelf van Koreaanse afkomst, en toen ze de nominatie voor ‘Crazy rich Asians’ mocht aankondigen, zag ze haar kans schoon om Hollywood een neus te zetten. ‘Het is de eerste film met een Aziatisch-Amerikaanse hoofdrolspeler sinds Ghost in the Shell en Aloha’. Waarop de actrice het publiek een sceptische blik gaf, omdat die films helemaal geen Aziatische acteurs aan het woord lieten. Ze kregen net veel kritiek omdat de hoofdrollen naar blanke acteurs gingen, hoewel de hoofdpersonages oorspronkelijk Aziatisch zijn.

Emma Stona gaf in de film Aloha gestalte aan een vrouw die een kwart Hawaïaans is, en een kwart Chinees. Ze voelde zich daarom aangesproken, en riep ‘Het spijt me’ vanuit het publiek. Waarop Oh haar handen op haar borst legde en haar een goedkeurende blik gaf. ‘Ik had het niet gepland’, zei Stone aan Los Angeles Times. ‘Maar ik heb het wel gezegd.’

Amerikaanse actrice Scarlett Johansson kreeg na haar casting de volle laag omdat ze in de scifiprent Ghost in the shell als blanke vrouw een iconisch Aziatisch personage speelde. Critici noemden het een vorm van whitewashing, waarbij blanke acteurs de rollen van mensen met een andere etnische achtergrond inpalmen.