VN nemen 18-jarige die zichzelf opsloot in hotelkamer onder hun hoede
Rahaf Mohammed al-Kunun Foto: AP

De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Kunun, die zich had opgesloten in een luchthavenhotel in Bangkok omdat ze op de vlucht is voor haar familie, heeft de toestemming gekregen om de luchthaven te verlaten. Het VN-Vluchtelingencommissariaat UNHCR trekt de zaak naar zich toe.

Rahaf Mohammed al-Kunun wilde vanuit Koeweit doorreizen naar Australië, waar ze naar eigen zeggen een asielaanvraag wil indienen omdat ze vreest voor haar leven. Ze werd echter tegengehouden op de luchthaven van Bangkok. Thailand wou haar terugsturen naar haar thuisland.

Vertegenwoordigers van UNHCR kregen maandag de toelating om met de 18-jarige Rahaf Mohammed al-Kunun te spreken. Na afloop werd beslist om de vrouw tijdelijk onder de hoede van de VN-organisatie te plaatsen. UNHCR 'zal binnen de vijf dagen een beslissing nemen' over de zaak, zegt Surachet Hakparn van de Thaise immigratiepolitie. 'Ze wordt niet langer vastgehouden door de migratiedienst.'

Geslagen

De jonge vrouw zegt dat ze weg wil uit Saudi-Arabië omdat ze er door mannelijke familieleden geslagen wordt. Sommige familieleden zouden haar ook met de dood hebben bedreigd. Ze vreest niet alleen haar familie, maar ook de overheid omdat ze de islam afgezworen heeft. Ze sloeg op de vlucht tijdens een verblijf met de familie in Koeweit.

Om te vermijden dat ze wordt teruggestuurd, heeft de vrouw maandag de toegang tot haar hotelkamer gebarricadeerd. ‘Ik verlaat mijn kamer niet totdat ik de UNHCR (VN-Vluchtelingenagentschap) zie. Ik wil asiel’, zegt ze in een video die ze op Twitter heeft geplaatst.

Terug naar Koeweit

Volgens de Thaise migratiedienst werd de vrouw tegengehouden omdat ze geen ticket had voor een retourvlucht. Ze had ook geen geld op zak en kon geen verklaring geven voor haar verblijf in Thailand, zegt Choengron Rimpadee van de migratiepolitie op de Thaise luchthaven. ‘De Saudische ambassade heeft ons gezegd dat ze thuis weggelopen is’, luidt de verklaring nog. Daarom wilde de Thaise overheid haar eerst terugsturen naar Koeweit.  Nu laat de Thaise migratiedienst weten haar 'niet tegen haar wil terug te sturen'.

De vrouw zegt dat haar paspoort in beslag werd genomen door een vertegenwoordiger van de Saudische ambassade in Bangkok. De ambassade wilde die informatie niet ontkennen of bevestigen. De vrouw zegt voorts dat ze al in het bezit was van een visum voor Australië.

De zaak van Rahaf Mohammed al-Kunun krijgt heel wat aandacht van mensenrechtenorganisaties. Zo vroeg ook Human Rights Watch om de vrouw naar Australië te laten doorreizen of om haar in Thailand het statuut van vluchteling toe te kennen.