In het West-Afrikaanse land Gabon is een militaire coup tegen het regime van president Ali Bongo mislukt. Twee coupplegers kwamen daarbij om.

Zesmilitairen hadden maandagochtend de staatsomroep ingenomen. In een boodschap aan de bevolking stelden ze dat er een 'raad van herstel' werd opgericht, die de democratie in het land moest doen weerkeren. Bij het terug innemen van de radiozender kwamen twee coupplegers om, aldus Guy-Bertrand Mapangou, de woordvoerder van de regering. De leider van de groepering is opgepakt en de kalmte is weergekeerd, zegt de woordvoerder nog.

De zes leden van het commando hadden eerst de politiemensen voor het omroepgebouw 'geneutraliseerd', vijf journalisten en technici gegijzeld en dan een boodschap voorgelezen voor de radio, aldus nog de diensten van de president.

'Illegaal en illegitiem'

‘De langverwachte dag is aangebroken waarop het leger beslist heeft om zich aan de kant van het volk te stellen, om Gabon te redden van de chaos’, zo klonk het in de mededeling, die werd voorgelezen door een soldaat die zich voorstelt als een adjunct-commandat van de republikeinse garde. De huidige instellingen in het land werden ‘illegaal en illegitiem’ genoemd.

Ook werd aan het volk gevraagd om ‘op te staan’ en de controle over de straten, de luchthavens en de openbare gebouwen over te nemen. De betrokken militairen vroegen ‘aan alle jongeren van de defensie- en veiligheidsdiensten en alle jonge Gabonezen om zich aan te sluiten’.

Familie

Gabon wordt al vijftig jaar bestuurd door dezelfde familie. Huidig president Ali Bongo nam in 2009 de macht over van zijn vader Omar Bongo. Als gevolg van een beroerte is de president sinds 24 oktober niet meer in het land. Hij herstelt in Marokko.