De Nederlander Fred Rutten is maandagvoormiddag in Neerpede voorgesteld als de nieuwe coach van Anderlecht. De gewezen coach van onder anderen Schalke 04, PSV en Twente moet de Brusselse club opnieuw op de rails krijgen. Bekijk hierboven de eerste beelden van zijn aankomst bij Anderlecht.

LEES OOK. Wie is Fred Rutten, de man die Anderlecht moet reanimeren? (+)

LEES OOK. Onze Anderlechtwatcher: “Hein zag zijn spelers soms te veel als robots. Fred Rutten toont zijn eigen zwaktes. Dat kan werken” (+)

De 56-jarige Nederlander ondertekende bij de Belgische recordkampioen een contract voor onbepaalde duur - niet meteen gebruikelijk in de voetbalwereld - en brengt met Arno van Zwam ook zijn eigen assistent mee naar het Astridpark. Met ook nog Karim Belhocine, Pär Zetterberg, Gino Caen, Max de Jong en Jonas De Roeck barst de technische staff van Anderlecht zo stilaan uit zijn voegen. "Ik heb al vaak met Arno samengewerkt en ik hoop met zijn komst de processen te versnellen opdat we sneller resultaten zouden kunnen halen", vertelde Rutten.

Sportief directeur Michael Verschueren gaf wat meer uitleg over de keuze voor de Nederlander. "We hebben een keuze genomen die op dit moment voor ons de juiste is", aldus de sterke man van RSCA. "Er zijn de voorbije weken een negentigtal cv's aangekomen op de club, waarbij er een tiental interessante profielen zaten. Daarvan hebben we vier à vijf kandidaten overgehouden. Bij een zoektocht naar een nieuwe coach zijn er altijd meerdere pistes, elke manager kan je dat vertellen. Het is dan ook spijtig dat er over de 'zoveelste' keuze gesproken wordt. We stellen deze coach met fierheid voor en het is dan ook de bedoeling om op lange termijn te werken."

Ook Rutten lijkt er geen probleem van te maken dat er eerst met Frank de Boer, Peter Bosz, Phillip Cocu en Martin Jol vier landgenoten genoemd werden. "Voor mij voelt het niet aan alsof ik 'zoveelste' keuze ben. Ik kijk daar anders tegen aan. Een vriend zei me ooit: 'Als je als eerste wordt genoemd bij een club, zal je sowieso niet de nieuwe trainer zijn'."

Resultaten boeken

De opdracht op de korte termijn voor de Nederlander is duidelijk: Anderlecht weer onder de mensen brengen in de competitie. "Het wordt geen eenvoudige klus, maar ik wil ervoor zorgen dat Anderlecht zo snel mogelijk weer aan het front verschijnt", bekende Rutten in het trainingscentrum in Neerpede.

De Nederlander beseft dat er Anderlecht nog negen lastige wedstrijden wachten in de rush naar de play-offs, met onder meer verplaatsingen naar Gent, Standard en Antwerp en een thuiswedstrijd tegen landskampioen Club Brugge, terwijl de club in de competitie al op veertien punten van leider Racing Genk op de vijfde plaats geparkeerd staat. "Topvoetbal gaat om resultaten, daarom ligt de focus ook op de eerstvolgende wedstrijden. We moeten de afstand met de nummer een verkleinen en ik zie daar wel potentieel voor. Het komt er nu op aan de spelers duidelijk te maken wat we willen. Dat staat nu nog allemaal te gebeuren. Ik ben hier zondagnacht pas aangekomen en heb dus nog met niemand gesproken. Daarom is het goed dat we meteen op stage vertrekken, op die manier kan ik de spelers en de staff snel leren kennen. Nadien zullen we een korte analyse maken en daarna ligt de focus op de resultaten - de processen daarvoor moeten snel in werking treden. Daarnaast zitten we met een aantal gekwetsten en het is de bedoeling om in Spanje zoveel mogelijk spelers opnieuw fit te krijgen."

LEES OOK. Nieuwe Anderlecht-trainer Rutten krijgt rondleiding achter de schermen

Voor de ietwat zenuwachtig ogende Rutten is Anderlecht de vierde topclub, na PSV, Feyenoord en Schalke 04. "Als Anderlecht komt, zeg je geen 'neen'. Die club spreekt ook in Nederland aan, in heel Europa zelfs. Ik ben dan ook vereerd dat ik hier mag werken. Ik hoop zo snel mogelijk een team op het veld te krijgen dat met vertrouwen voetbalt."

Op lange termijn - Rutten tekende immers voor onbepaalde duur in het Astridpark - zal de Nederlander geacht worden de Anderlechtse prijzenkast verder te vullen en laat net dat een belangrijk hiaat zijn op zijn palmares. Bij zijn vorige topclubs wist hij geen prijzen te winnen, enkel bij zijn oude liefde Twente lukte het. De Tukkers bezorgde hij in 2001 de beker in Nederland en zo meteen ook de eerste prijs in 24 jaar.