Acht mannen en vier vrouwen in  jury voor proces aanslag Joods Museum
200 kandidaat-juryleden moeten zich melden Foto: Photo News
Het Brusselse assisenhof heeft de juryleden die moeten oordelen over het lot van Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer uitgeloot. Die twee verdachten staan terecht voor de aanslag op het Joods Museum, waarbij in 2014 vier mensen om het leven kwamen.

Tweehonderd burgers werden opgeroepen als kandidaat-jurylid. Uit degenen die geen afdoende reden hadden voor vrijstelling, zijn twaalf namen getrokken. Het gaat om acht mannen en vier vrouwen. Negen vrouwen en drie mannen vormen de 12 reserve-juryleden.

Het proces zelf start donderdag 10 januari, met de voorlezing van de akte van beschuldiging door het federaal parket. Wellicht zal daar ook vrijdag nog mee worden doorgegaan. De verdachten worden volgens de huidige planning van het proces drie keer verhoord: volgende week dinsdag, woensdag en donderdag.

De weken daarna komen de onderzoekers en experts langs. Getuigen worden pas in februari gehoord.  De laatste verhoren zouden op 12 februari plaatsvinden, waarna de pleidooien en het beraad van de jury kunnen starten. Als alles vlot verloopt, zou het proces moeten afgelopen zijn voor het begin van de krokusvakantie, op vrijdag 1 maart.

Viervoudige moord

Nemmouche en Bendrer moeten zich verantwoorden voor de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Daarbij kwamen twee bezoekers en twee medewerkers om. De schutter kon ontkomen. Nemmouche werd zes dagen na de aanslag opgepakt in Marseille, met in zijn bagage de wapens die gebruikt waren bij de aanslag. Zelf ontkent hij echter alle betrokkenheid, en hij heeft nauwelijks willen meewerken aan het onderzoek. 

Bendrer, een voormalige celgenoot van Nemmouche, wordt beschuldigd van medeplechtigheid, omdat hij het wapen zou geleverd hebben. Hij beweert echter dat hij niet wist waarvoor het wapen gebruikt zou worden, en ontkent dus betrokken te zijn.