'We blijven gewoon brandjes blussen in strijd tegen tienerpooiers'
Themabeeld Foto: Jimmy Kets

Om de ware omvang van tieners die leeftijdsgenotes in de prostitutie dwingen in kaart te brengen, maakt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) 249.000 euro vrij om een meldpunt op te richten. Dat schrijft De Morgen.

‘De problematiek van tienerpooiers is gekend, maar we blijven eigenlijk gewoon brandjes blussen’, zegt Klaus Vanhoutte, directeur van vzw Payoke, het centrum voor slachtoffers van mensen­handel aan De Ochtend op Radio 1. Er is volgens Vanhoutte nu vooral nood aan cijfermateriaal om het probleem in kaart te brengen, ‘zodat we ons een beter beeld kunnen vormen van de mogelijke en effectieve slachtoffers’.

‘De cijfers die we nu hebben zijn een zware onderschatting van het probleem’, aldus Vanhoutte. Hij wil dat potentiële slachtoffers terechtkunnen bij het meldpunt. ‘Scholen, instellingen en ouders weten nu niet waar naartoe’, zegt Vanhoutte.

‘Als er sprake is van een slachtoffer willen we begeleiding opstarten en nemen we de communicatie met politie en parket voor onze rekening’, zegt Vanhoutte.

Payoke kan met het geld drie extra mensen in dienst nemen, op dit moment is er slechts één persoon bezig met deze problematiek. ‘Ik vrees dat we in een mum van tijd overbeladen gaan zijn.’

Rapper

Het probleem van tienerpooiers kwam afgelopen weekend onder de aandacht nadat de populaire Antwerpse rapper Soufiane Eddyani het in zijn nieuwste nummer opneemt voor collega-rapper Moreno. Die rapper, met echte naam Bilal A., werd in 2016 tot zes jaar cel veroordeeld omdat hij een vijftienjarig meisje in de prostitutie had gedwongen.

In de song vergoelijkt Eddyani de daden van A. Volgens Eddyani zag zijn vriend geen andere uitweg en werd hij ‘gepakt door het systeem’.