Belgische critici verkiezen ‘Cold war’ als beste film
Pawel Pawlikowski was op de Europese Filmprijzen in december ook al in de prijzen gevallen. Foto: AFP

De film ‘Cold war’ (originele titel: ‘Zimna wojna’) van de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski is zaterdag door de Unie van de Filmkritiek (UFK) verkozen als beste film van het afgelopen jaar. Dat meldt de voorzitter van de vereniging, Marc Bussens, zondag.

De UFK prijst de ‘overweldigende en hartverscheurende mix van een passionele liefde en het verhaal met een grote “V”’ van Cold war. De film gaat over een liefdesverhaal dat zich afspeelt ten tijde van de Koude Oorlog.

‘Aan de hand van het strakke 4/3-formaat en de uitstekende zwart-witfotografie die de cineast ook al hanteerde in Ida, zijn bejubelde vorige film, slaagt Pawlikowski er opnieuw in te verrassen met een intens verhaal, een briljante enscenering, geweldige vertolkingen en een hoogstaande muziekscore die de dramaturgie van dit meesterwerk bovendien subliem versterkt’, klinken de lovende woorden van de filmcritici.

De andere finalisten voor de Grote Prijs 2019 van de UFK waren The Florida Project van Sean Baker, Three billboards outside Ebbing, Missouri van Martin McDonagh, Roma van Alfonso Cuarón en Woman at war van Benedikt Erlingsson.

De UFK werd opgericht in 1954 en verenigt zowel Nederlandstalige en Franstalige filmcritici. De voorbije jaren bekroonde de unie Loveless van Andrej Zvjagintsev, Carol van Todd Haynes en The son Of Saul van László Nemes als beste film.

Cold war sleepte vorig jaar op het filmfestival van Cannes de prijs voor beste regie in de wacht en was de grote winnaar van de Europese Filmprijzen in december. De prent werd bekroond tot beste film en kreeg ook de prijzen voor beste regie, beste scenario, beste actrice (Joanna Kulig) en beste montage.