Studenten tegen cross tijdens blok
Studenten van de VUB willen actie voeren tegen de veldrit die - tijdens hun blokperiode - op de terreinen van de universiteit georganiseerd wordt.

Op de terreinen van de VUB en de ULB vindt zondag de zevende manche van de DVV Verzekeringen Trofee plaats. De cyclocrossers krijgen zo een nieuw terrein voor de kiezen, maar heel wat studenten uitten de voorbije weken hun ongenoegen. Ze vinden het niet kunnen dat de cyclocross midden in de blok plaatsvindt. Ondertussen hebben ook al 1.200 studenten een petitie getekend. Ze willen tijdens de cross ook actie voeren, maar hoe die actie er precies zal uitzien, is niet duidelijk. 

‘Een universiteit moet tijdens de blok omkadering aanbieden, geen stress en overlast. Veel studenten hebben een moeilijke thuissituatie, waardoor de campus hun enige studeerplek is. Deze marketingstunt van de universiteit is dus een heel slecht idee’, zegt Matteo Kopriva van de actiegroep ‘Blijf van onze Blok’. De studenten zullen zondag tijdens de veldrit ook actie voeren. ‘We zijn van plan om ons te laten gelden.’

'Streng evalueren'

De cross zal in ieder geval streng geëvalueerd worden, verzekert rector Caroline Pauwels zondag. 'We waren van meet af aan vastberaden alle hinder te vermijden en hebben meteen gezegd dat we een evaluatie zullen houden. Dat zal een strenge evaluatie zijn', zei de rector.
'Het gaat ook slechts om een kleine groep ontevreden studenten en dat geeft misschien een vertekend beeld. Ik begrijp en respecteer hun verhaal van inspraak, maar we moeten ook feitelijk blijven', stelt Pauwels.