KU Leuven verheugd over vrijlating toekomstige eredoctor
Mensenrechtenactivist Biram Dah Abeid Foto: rr

De KU Leuven reageert verheugd op de vrijlating in Mauritanië van de mensenrechtenactivist Biram Dah Abeid, die op 4 februari aan de Leuvense alma mater een eredoctoraat in ontvangst mag nemen voor zijn blijvende inzet tegen de slavernij in zijn thuisland.

Dah Abeid werd op 8 augustus vorig jaar gearresteerd en op oudejaarsavond in de Mauritaanse hoofdstad Nouakchott opnieuw vrij gelaten.

‘Met het nieuws van zijn vrijlating is het nieuwe jaar goed gestart. We hebben vooral de diplomatieke kanalen gebruikt om druk te zetten op zijn vrijlating. Ik wil iedereen bedanken die daaraan heeft meegewerkt. Of onze initiatieven een impact gehad hebben op de vrijlating, zullen we nooit weten. Belangrijk is nu dat we hem kunnen eren voor zijn blijvende inzet voor een rechtvaardige maatschappij in Mauritanië, vrij van elke vorm van slavernij’, aldus rector Luc Sels.

Biram Dah Abeid richtte in 2008 in Mauritanië de Initiative For the Resurgence of the Abolitionist Movement (IRA) op, een organisatie die ijvert voor de afschaffing van de slavernij. Zijn verdediging van de zwakkeren en slaven is evenwel een doorn in het oog van de Mauritaanse autoriteiten. Hij werd al meerdere keren opgepakt en gemarteld. Op 8 augustus werd hij opnieuw opgesloten. Dat gebeurde net nadat hij zich kandidaat had gesteld voor de parlementsverkiezingen van september.