Zweedse patient niet besmet met ebola
De man is opgenomen in een ziekenhuis in Enköping Foto: AP
Een patiënt die in een Zweeds ziekenhuis in afzondering is geplaatst, blijkt niet besmet met het ebola-virus. Dat meldt de lokale overheid na een onderzoek. Intussen zou de man aan de beterhand zijn en niet langer bloed overgeven.

Het ziekenhuis had eerder gemeld dat er een 'vermoeden' van besmetting was, maar toch waren de strengste voorzorgsmaatregelen van toepassing. De mogelijke ebolabesmetting werd opgemerkt in een ziekenhuis in Enköping, ten westen van Stockholm. Intussen is de patiënt overgebracht naar het universitaire ziekenhuis van Uppsala.

Waar de man wel aan lijdt is niet meegedeeld. 

Epidemie

De man kwam terug uit Burundi, een land zonder ebola. In een streek in het oosten van buurland Congo woedt de epidemie wel, maar die regio ligt op bijna 400 km van de grens met Burundi.

Rond de stad Beni heeft ebola al meer dan 350 doden geëist. Deze uitbraak is de tweede ergste ooit, na de epidemie die zich in 2013 razendsnel verspreidde in West-Afrika, met meer dan 12.000 doden als gevolg. Ook in het westen werden een aantal gevallen geteld, maar enkel in de Verenigde Staten overleed een besmette patiënt.