Nee zeggen tegen vlees kan miljoenen levens redden
Foto: Getty Images/iStockphoto

Helemaal geen vlees eten en volop kiezen voor andere bronnen van eiwitten kan miljoenen levens redden en de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen. Dat zegt het World Economic Forum (WEF).

Volgens een studie van de Oxford Martin School, in opdracht van het WEF, kan 2,4 procent van de sterfgevallen door voedsel wereldwijd vermeden worden door de vleesconsumptie, in het bijzonder van rundvlees, te verminderen. In rijke landen waar meer vlees gegeten wordt, kan dit cijfer zelfs oplopen tot 5 procent, benadrukt het WEF.

Bonen, mycoproteïnen (quorn, tofoe) en erwtjes zouden het beste zijn voor de gezondheid en kunnen het sterftecijfer met maar liefst 7 procent verminderen.

Gedrag bijsturen

De Bond Beter Leefmilieu ziet nog veel werk voor de Vlaamse overheid om ons gedrag te sturen. En dan vooral om ons minder of toch duurzamer vlees te doen eten. ‘Net daar valt de grootste winst te rapen voor het milieu’, zei beleidsmedewerker Voeding en Landbouw Laurens De Meyer eerder aan deze krant. ‘Een grote hap van het budget van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) gaat naar de promotie van vlees. Via die instelling zou de overheid net duurzame producten moeten promoten.’

In de video hieronder leert u hoe u zelf uw steentje kan bijdragen.