Dossiers noch paperclip: Dedecker treft leeggehaald gemeentehuis aan
Jean-Marie Dedecker (LDD) Foto: Geert Van de Velde

Het minste wat je van Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) kunt zeggen, is dat ze geen rommel achterlaat. De gewezen burgemeester van Middelkerke heeft volgens haar opvolger Jean-Marie Dedecker alle meubelen en huisgerief meegenomen, wat hem belet een agenda voor de gemeenteraad vast te leggen. ‘Er staan enkel wat flesjes water in de frigo’, aldus Dedecker. ‘Maar ik ga meteen checken of ze niet vervallen zijn.’ Rommel-Opstaele ontkent.

Documenten, dossiers, wetboeken, … Werkelijk alles wat van belang kan zijn voor het besturen van een gemeente, lijkt verdwenen uit het gemeentehuis van Middelkerke. De nieuwe burgemeester Jean-Marie Dedecker start zonder nagel om aan zijn gat te scharten, zoals ze in de regio zeggen. ‘Mijn voorgangster Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) heeft alles meegenomen’, stelt de LDD’er vast. ‘Ik heb zelfs geen paperclip meer. En in het bureau van mijn medewerker zijn meubels weggehaald. Het is de techniek van de verbrande brug. Het enige wat rest zijn enkele flesjes water in de frigo… maar ik ga meteen checken of ze niet vervallen zijn.’

Dedecker ziet zich naar eigen zeggen ‘gedwongen’ om de volgende gemeenteraad uit te stellen, aangezien hij niets heeft om de agenda vast te stellen. ‘De agenda zou vanmiddag bepaald moeten worden, om dinsdag op het schepencollege goedgekeurd te worden. Vervolgens ligt hij een week ter inzage voor de burgers. Maar dat gaat dus allemaal niet.’

‘Iedereen weet dat ik zelden een goed woord over heb voor Johan Vande Lanotte (SP.A)’, vervolgt hij, ‘maar hij heeft tenminste de beleefdheid gehad om aan zijn opvolger in Oostende een ontvangstnota te overhandigen met de 30 belangrijkste punten, waaronder zijn zwembad. Dat is toch een kwestie van beleefdheid?’ Een en ander zou volgens de ongeschreven deontologische wetten vlot moeten verlopen, vindt Dedecker. Voor een ‘regeltjeskermis’ past hij.

Boel boycotten

Het is geen geheim dat de machtsoverdracht in Middelkerke moeizaam verloopt. Dedecker haalde op 14 oktober 14 van de 25 zetels en trok CD&V aan boord om mee te besturen. De liberalen onder leiding van Rommel-Opstaele werden verbannen naar de oppositiebanken en dat was slikken. Zijzelf besloot de politiek de rug toe te keren.

In een reactie ontkent de voormalige burgemeester Dedeckers ‘valse beschuldigingen’, die ‘een burgemeester onwaardig zijn. ‘Meteen na de verkiezingen was Jean-Marie Dedecker voortdurend op het gemeentehuis om alle dossiers in te kijken. Hij contacteerde zelfs verschillende mensen onder meer inzake het dossier van de zeedijk. Mijn deur stond steeds op een kier, maar hij heeft mij nooit iets gevraagd en mij nooit gecontacteerd. Het enige wat ik uit het gemeentehuis heb meegenomen, zijn mijn persoonlijke bezittingen’, luidt het in Het Laatste Nieuws. 'Misschien is meneer Dedecker nog niet helemaal mee in het computertijdperk, maar alles is digitaal te raadplegen', voegt ze eraan toe.

Volgens de VRT zijn er evenwel voldoende ‘bronnen op het gemeentehuis’ die Dedeckers versie bevestigen.