‘Stempelende miljonair’ weer voor rechter
Foto: rr

De Gentse projectontwikkelaar Didier De Witte (72) verscheen gisteren opnieuw voor de rechter omdat hij beschuldigd wordt van fraude. De man kwam in 2011 al in opspraak omdat hij onterecht 40.000 euro stempelgeld had geïnd als ‘werkzoekend gezinshoofd’, terwijl hij een bedrijf van 35 miljoen euro runde dat luxehotels bouwde.

Zijn zoon Thomas stond ingeschreven als bedrijfsleider, maar achter de schermen zwaaide vader De Witte de plak. Hij was ook bestuurder van vier vennootschappen. De RVA ontdekte pas na vier jaar dat De Witte van mei 2005 tot mei 2009 onterecht maandelijks 830 euro stempelgeld had gekregen. In 2013 kocht hij de 18 maanden celstraf die hij voor die fraude kreeg af.

Ditmaal wordt De Witte vervolgd omdat hij eind 2008 ruim 1 miljoen euro versluisde van een vzw waarvan hij bestuurder was naar zijn eigen rekening, zonder dat aan te geven in zijn personenbelasting. ‘Ja, we hebben valse facturen opgesteld om dat geld te krijgen’, pleitte zijn advocaat. ‘Maar van belastingontduiking is geen sprake.’ Het parket vroeg twee jaar cel en de verbeurdverklaring van het geld. ‘Mijn cliënt is 72 en hoort niet thuis in de gevangenis’, klonk het. ‘Maar een werkstraf of een enkelband ziet hij wel zitten.’

Overigens werd De Witte in 2007 al eens veroordeeld tot een jaar cel omdat hij achttien Roemeense illegale arbeiders tegen een hongerloon liet werken aan een hotel in Gent.