Congolese oppositie ontkent betrokkenheid bij doodsbedreigingen voor Louis Michel
Foto: Photo News

Minister van Staat Louis Michel (MR) heeft eind vorig jaar brieven met doodsbedreigingen ontvangen, nadat leden van de Congolese oppositiepartij UDPS hem hadden belaagd. De partij ontkent echter alle betrokkenheid.

‘Ik heb verschillende brieven gekregen met bedreigingen. Ik heb bewaking geweigerd, maar ik sta effectief onder toezicht. Ik wil er niet meer over kwijt’, bevestigt Michel, Europees parlementslid, gewezen minister van Buitenlandse Zaken en vader van premier Charles Michel.

De bedreigingen begonnen op 10 december in Oslo, waar de Nobelprijs voor de Vrede werd uitgereikt aan de Congolese dokter Denis Mukwege. Een tiental leden van de Congolese oppositie, van de partij UDPS, zouden er Michel belaagd hebben aan de uitgang. Ze scholden hem onder meer uit voor ‘moordenaar’. De politie moest Louis Michel ontzetten en naar zijn hotel begeleiden, klinkt het.

Later op de maand ontving Louis Michel brieven met expliciete doodsbedreigingen bij hem thuis in Jodoigne. De politicus diende daarom klacht in. De Staatsveiligheid zou de feiten zeer ernstig nemen en hem bewaking aangeboden hebben. Maar die heeft Michel dus geweigerd, ook al staat hij sindsdien onder discreet toezicht.

Nog volgens het artikel verwijt UDPS aan Michel dat hij de regering van de overleden ex-president Laurent Kabila gunstig gezind was. Michel heeft dat steeds ontkend.

'Niet vertegenwoordigd'

UDPS ontkent vrijdag alle betrokkenheid. De partij verzekert dat ze 'in geen enkel geval geassocieerd kan worden met dergelijke daden'. 'We leven mee met het leed dat mijnheer Louis Michel kan ervaren na deze agressieve daden', zo reageerde André Kabanda Kana, de vertegenwoordiger van de UDPS in België, in een mededeling. Hij voegde toe dat de UDPS niet vertegenwoordigd was op de ceremonie in Oslo.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in