Nancy Pelosi aangesteld als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden
Foto: AFP
De Democrate Nancy Pelosi werd op 78-jarige leeftijd opnieuw aangesteld als hoofd van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Historisch, want in de laatste honderd jaar ging maar een man haar daarin voor. Ze was al eens voorzitter van 2007 tot 2011.

Pelosi versloeg de Republikeinse kandidaat Kevin McCarthy en volgt de Republikein Paul Ryan op. De Democraten behaalden opnieuw de meerderheid in het Huis bij de tussentijdse verkiezingen in november vorig jaar.

Een meerderheid van 220 van de 435 leden van het Huis van Afgevaardigden stemden voor Pelosi. De Democraten applaudisseerden luid toen de resultaten van de stemming werden bekendgemaakt, nadat het nieuwe Congres was ingezworen.

Toch was de weg naar het voorzitterschap niet zonder hindernissen voor de 78-jarige Pelosi. In november opperden enkele Democraten in het Huis nog dat het tijd werd voor een jongere kandidaat.

Het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden is na de president en vicepresident, de machtigste politieke functie in de VS. Daarom is Pelosi nu de machtigste vrouw in de Amerikaanse politiek.

In 2007 bemachtigde ze het voorzitterschap als eerste vrouw. Door de titel een tweede keer op te strijken, schrijft ze opnieuw geschiedenis. Enkel de Texaanse Republikein Sam Rayburn ging haar daar in de laatste honderd jaar in voor. 

Nu de Democraten weer de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden zal het voor president Donald Trump een pak moeilijker samenwerken worden met de instelling. De Republikeinen hebben wel nog steeds de meerderheid in de Senaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig