In het Oost-Vlaamse Ninove is het nieuwe stadsbestuur officieel geïnstalleerd. Er zijn naar schatting 1.100 à 1.300 mensen op straat gekomen uit protest tegen het nieuwe stadsbestuur. De mars verliep zonder incidenten. Dat bevestigt de korpschef van Ninove.

Het nieuwe stadsbestuur is officieel geïnstalleerd, maar de eedaflegging van Joost Arents als gemeenteraadslid verliep woelig. Er was boegeroep te horen vanop de oppositiebanken, maar dat werd overstemd door het applaus van de coalitie. Arents kwam op voor de N-VA, maar werd uit de partij gezet toen hij tegen de partijlijn in deelnam aan de coalitie. Forza Ninove applaudisseerde voor Karolien De Roose, die als enige verkozene voor de N-VA in de gemeenteraad zit.

De organisatoren van de ‘Mars voor Democratie’ zijn er niet over te spreken dat Forza Ninove, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, geen deel uitmaakt van het nieuwe stadsbestuur. ‘De Ninovieters hebben zich op 14 oktober duidelijk uitgesproken en willen een ander beleid', zeggen de organisatoren.

De optocht startte om 18.30 uur aan het station van Ninove en trok naar het stadhuis, waar Guy D’haeseleer, sterkhouder van Forza Ninove, de betogers toesprak. Hij riep zijn aanhangers op rustig te blijven en geen bommetjes of Bengaals vuur af te steken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. D'haeseleer sloot zijn toespreek af met 'Voor Ninove, voor Vlaanderen, houzee!'.

De lokale politie schat de opkomst op 1.300 mensen. Ze scandeerden 'Democratie', 'Linkse ratten, rol uw matten', 'Eigen volk eerst', 'Islamieten parasieten'. Daarbij zongen ze ook de Vlaamse Leeuw. Bij aankomst aan het stadhuis namen Dries Van Langenhove (voorzitter Schild en Vrienden) en Bart Vanpachtenbeke (voorzitter Voorpost) het woord. De betogers zijn teruggekeerd naar het station. Van Langenhove is 'heel tevreden met de hoge opkomst'. Hij is ook blij dat alles sereen is verlopen, zegt hij aan De Standaard.

De politie schat de opkomst op 1.100 à 1.300 man. Er waren geen incidenten, maar er werd wel Bengaals vuurwerk gebruikt, ondanks de vraag dat niet te doen. Het waterkanon stond klaar, maar moest niet gebruikt worden. 

Onbestuurbaarheid

In Ninove dreigde de onbestuurbaarheid, nadat Guy D’haeseleer van Forza Ninove, die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, met 15 zetels er 2 te kort had voor een absolute meerderheid. Open VLD haalde 9 zetels en Samen 7 zetels. De huidige burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) liet twee weken geleden weten geen coalitie te kunnen vormen met de N-VA en Samen. Maar met de steun van Joost Arents heeft de nieuwe coalitie nu toch 17 van de 33 zetels. Arents werd daarvoor door de N-VA uit de partij gezet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in