Ambitieus plasticopruimingsproject Ocean Cleanup ligt stil
Foto: AFP

Na minder dan drie maanden in de Stille Oceaan ligt het plasticafvalvangerproject The Ocean Cleanup stil. Er is een achttien meter lang uiteinde van het schip losgekomen. Van zodra het weer het toelaat wordt de installatie weer aan land gebracht.

Materiaalmoeheid en sterke plaatselijke belasting zijn de vermoedelijke oorzaken voor het defect. De afvalvanger ligt stabiel in het water. Voor de bemanning van het begeleidend schip, het milieu en het scheepvaartverkeer is er geen enkele risico.

De installatie is in september vanuit de baai van San Francisco naar een plasticrijk gebied in de Stille Oceaan gesleept. De operaties begonnen op 17 oktober.

Bekijk in de video hieronder hoe het systeem precies in elkaar zit.

In december waren er ook al problemen. De installatie, bedacht door de Nederlander Boyan Slat, kon het ingezamelde plastic niet vasthouden. De aanstaande reparatie zal ook dat probleem oplossen. Hoelang die gaat duren, weet men nog niet, zei woordvoerder Jan van Ewijk.

De plasticvanger bestaat uit een 600 meter lange boei die ervoor zorgt dat het systeem blijft drijven en het afval niet aan de oppervlakte kan ontsnappen. Daaronder hangt een soort gordijn dat tot drie meter diepte in zee het afval kan tegenhouden. Schepen brengen het plastic later aan land, om het verder te verwerken.

Het doel is om de plastic soep die in de oceaan ronddrijft op te ruimen. De afvalberg in de Stille Oceaan is 50 keer groter dan de oppervlakte van België, en weegt 113 miljoen kilogram. Slat hoopt nog steeds dat binnen de vijf jaar te halveren, en het afval te blijven halveren, tot alles is opgeruimd. Als het probleem opgelost kan worden, moet binnen enkele maanden het eerste plastic afval aankomen in de haven van San Francisco. Daar zou het eerst geanalyseerd worden, vooral om te weten te komen waar al dat plastic vandaan kwam, en daarna door recyclagebedrijven worden verwerkt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig