Het zeiljacht waarmee de Amerikaanse tiener Abby Sunderland de wereld wou rondvaren is na bijna negen jaar teruggevonden. Na een storm moest ze in 2010 gered worden.

Toen Abby Sunderland zestien jaar was, wou ze de jongste persoon ooit worden die alleen de wereld zou rond zeilen. Maar haar recordpoging mislukte. Een storm in de Indische Oceaan takelde haar boot zwaar toe, en ze moest gered worden. Dat was vijf maanden na haar start.

Bijna negen jaar later dobbert haar boot blijkbaar nog altijd rond, weliswaar zwaargehavend. Hij is vanuit een vliegtuigje gespot voor de zuidelijke kust van Australië, zo’n tien km voor Kangaroo Island.

‘Mijn hart sloeg even over’, reageert Abby Sunderland in Australische media. ‘De vondst brengt herinneringen terug, zowel goede als minder goede. Maar het is leuk om de boot na zo lang weer te zien. Hij ziet er een beetje eng uit, maar na zo veel jaren kan dat ook niet anders.’

Jacht acht jaar na redding zeilmeisje teruggevonden
Abby Sunderland. Foto: EPA-EFE

Sunderland, die nu 25 jaar is, vraagt zich af of haar videomateriaal al die jaren intact is gebleven. Voor ze de boot verliet, had ze het luik naar de kajuit goed afgesloten.

‘Het zou geweldig zijn om de boot te redden, maar gezien de kosten denk ik niet dat het zou lukken’, zegt ze. ‘Maar het verbaast me niet dat hij nog drijft.’

De Australische Jessica Watson is de jongste persoon die alleen en non-stop de wereld is rondgevaren. Dat deed ze in 2010, ook als zestienjarige.