Ex-werkneemsters klagen seksisme in campagneteam Bernie Sanders aan
Foto: AP

De Amerikaanse onafhankelijke senator Bernie Sanders ligt onder vuur omdat er seksisme zou zijn geweest tegenover werkneemsters die voor zijn presidentscampagne werkten in 2016. De senator zegt dat hij niet op de hoogte was van de beschuldigingen van seksisme en loonverschillen in 2016. Indien hij terug campagne zou voeren om het presidentschap in 2020 zou hij het ‘beter doen’.

The New York Times schreef woensdag dat verschillende vrouwen slachtoffer waren van seksisme, seksuele intimidatie en minder loon kregen dan hun mannelijke collega’s. Hun klachten zouden vaak niet serieus genomen zijn.

Giulianna Di Lauro, een strateeg tijdens Sanders’ campagne in 2016, klaagde over een collega die haar lastig viel. Hij complimenteerde haar ‘mooie krulhaar’ en vroeg of hij het mocht aanraken. Ze gaf in eerste instantie toestemming omdat ze dacht dat hij een haarlok ging aanraken. Uiteindelijk raakte hij haar aan ‘op een seksuele manier’. De Lauro klaagde erover bij haar verantwoordelijke Bill Velazquez. Velazquez zou geantwoord hebben dat ‘ze het leuk zou hebben gevonden mocht hij jonger zijn geweest’ en lachte.

Een andere vrouw vertelde dat ze 2.400 dollar per maand verdiende, terwijl een jongere mannelijke collega waar zij manager van was 5.000 dollar verdiende. Nadat ze erover klaagde werd haar loon gelijkgesteld.

Verontschuldigingen

‘Ik verontschuldig me tegenover elke vrouw die vindt dat ze niet goed werd behandeld. Als ik opnieuw campagne zou voeren (voor het presidentschap nvdr) zullen we het de volgende keer beter doen’, zei Sanders woensdag op CNN. Verder zei hij dat zijn campagneteam in een paar maanden tijd enorm gegroeid was, waarbij meer dan 1.200 werknemers werden aangenomen. De senator zei dat het mogelijk was dat de desorganisatie ervoor heeft gezorgd dat er ongepast gedrag werd vertoond.

Sanders zei dat zijn campagne wel extra voorzorgen heeft genomen tijdens de Senaatsverkiezingen van 2018. Alle werknemers en vrijwilligers moesten verplicht een training volgen en er was een gratis telefoonlijn waar klachten gemeld konden worden bij een derde partij.

Onafhankelijk

Hoewel hij nog steeds een onafhankelijke kandidaat was tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, schaarden verschillende Democraten zich wel achter Sanders: onder hen waren Barack Obama, Harry Reid en Howard Dean. De verkiezingscampagne werd een van de duurste in de geschiedenis van de staat Vermont. Sanders versloeg zakenman Richard Tarrant met gemak. In januari 2007 werd Sanders beëdigd. In 2012 werd hij herkozen met 71 procent van de stemmen. Volgens een peiling uit augustus 2011 was Sanders de op twee na populairste senator in het land.

Sanders heeft een overeenkomst met de Democraten in de Senaat: bij stemmingen over procedure stemt hij steevast mee met de Democraten (tenzij hij de expliciete toestemming heeft van de whip), terwijl hij over beleidsmaatregelen vrij is om te stemmen zoals hij wenst. Zijn stemgedrag ligt evenwel bijna altijd in dezelfde lijn als dat van de Democraten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in