Netflix gebruikt beelden treinramp Buizingen in horrorfilm
De treinramp in Buizingen vond plaats op 15 februari 2010 Foto: Bart Dewaele
In de Netflix-film Death Note werden echte beelden gebruikt van de treinramp bij Buizingen in 2010. Tijdens een fictieve nieuwsuitzending in de horrorfilm zijn luchtbeelden te zien van een ontspoord treinstel en alle ravage daaromheen.

Hulpverleners lopen in de fragmenten in gele hesjes druk over en weer. ‘Vijf kartelleden hebben zich voor een naderende trein geworpen’, vertelt het nieuwsanker in de film.

Alleen koos Netflix voor de opname van die scène voor echte beelden van de treinbotsing bij het Vlaams-Brabantse Buizingen in februari 2010. Daarbij vielen toen negentien doden, meer dan 160 anderen raakten gewond.


Vervoersmaatschappij NMBS is niet te spreken over de montage. ‘We waren niet op de hoogte. We betreuren dan ook dat die beelden zijn gebruikt én dat ze uit de context zijn gerukt. Dat getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en nabestaanden. En evenmin voor het personeel van de NMBS en de hulpdiensten. We bekijken momenteel of we stappen gaan ondernemen’, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

‘Wansmakelijk en ontoelaatbaar’, zegt ook Anita Mahy (60), die de ramp overleefde. ‘Het is ongehoord dat een waargebeurd feit wordt gebruikt voor fictie en commercieel gewin. Ik vind het een compleet gebrek aan respect voor de betrokkenen. Je zult maar nietsvermoedend een avondje film zitten kijken en dan opnieuw worden geconfronteerd met het ongeval.’  Netflix kon gisteren niet reageren. Ook is onduidelijk of de beelden zijn aangekocht of ongevraagd zijn gebruikt. 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in