De Molenbeekse Sara Lou is woedend op de jongeren die onrust stookten tijdens de oudejaarsnacht. ‘Het was oorlog in Molenbeek, jullie hebben rechtstreeks campagne gevoerd voor extreemrechts’, vindt ze.

De politie en brandweer van Brussel moesten tijdens de oudejaarsnacht verschillende keren uitrukken, maar werden daarna zelf geviseerd door onruststokers. Vooral in Molenbeek was het onrustig. Er werden auto’s in brand gestoken en winkels geplunderd (zie video hieronder). ‘Dit speelt extreemrechts in de kaart. De media zullen enkel hierop focussen, maar Molenbeek is zoveel meer dan deze relschoppers’, zegt Lou. Ze richt zich in haar video ook tot de relschoppers zelf.

‘Er zijn mensen die al heel hun leven werken om deze gemeenschap op te bouwen, die ervoor instaan dat jullie grootouders leren lezen, dat je naar school kan om een toekomst te bouwen zoals jij die wil’, zegt Lou. ‘En tijdens dat ene uurtje waarin je niets te doen had, heb je alles kapotgemaakt.’

‘Wanneer had je het gevoel dat je een grote man was? Toen je het bushokje vernielde waar je moeder op de bus wacht? Toen je de apotheker plunderde waar je vader om geneesmiddelen gaat voor je grootmoeder? Leg het me uit, ik versta het niet’, zegt ze.

Toch laat ze zich niet afschrikken door de rellen. ‘Ik ken deze gemeenschap van binnen en van buiten, en jullie horen daar niet bij. Dit is een grote groep met veel goede mensen. Nu gaat men enkel over de rellen praten, maar Molenbeek is zoveel meer dan dat’, besluit ze.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in