Opnieuw meer baby’s in Vlaanderen
Themabeeld Foto: EPA-EFE
In 2018 werden 60.120 bevallingen opgetekend in de Vlaamse ziekenhuizen. Dat is een lichte stijging tegenover een jaar eerder, toen het cijfer (59.920) voor het eerst in lange tijd onder de 60.000 was gezakt.

Het aantal bevallingen daalt in Vlaams-Brabant (-0.36 procent) en Limburg (-3.02 procent). In Antwerpen is er sprake van een status quo (+0.02 procent). Een toename van het aantal bevallingen is merkbaar in Oost-Vlaanderen (+1.01 procent) en West-Vlaanderen (+2.79 procent.).

In 2009 waren er nog meer dan 64.000 bevallingen in Vlaanderen.

Bij aanvang van het nieuwe jaar voert het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), naar jaarlijkse gewoonte en in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, een voorlopige telling uit van het totale aantal bevallingen in de 61 materniteiten in Vlaanderen. Het SPE registreert alle ziekenhuisbevallingen.

Brussel telt niet mee

Tot en met 2017 werden ook de bevallingen in het UZ Brussel meegeteld in de cijfers die SPE voor Vlaanderen registreerde. Vanaf 2018 mag het SPE die bevallingen in UZ Brussel niet meer meetellen. Om een vergelijking met voorgaande jaren mogelijk te maken, heeft SPE de cijfers van de vorige jaren aangepast (dus daar de bevallingen die in het UZ Brussel plaatsvonden afgetrokken).

De cijfers voor 2018 zijn voorlopige cijfers, enkel de ziekenhuisbevallingen zijn meegeteld. De thuisbevallingen zijn nog niet bekend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig