Door vuurwerk opgeschrikte vogels verstoren zelfs weerradars
Foto: belga
Het oudejaarsvuurwerk heeft heel wat vogels opgeschrikt, in Vlaanderen. De opvliegende zwermen verstoorden zelfs de weerradars, meldt Natuurpunt.

Normaal zijn de bewegingen van vogels niet te zien op radarbeelden. Maar als ze met velen tegelijk opvliegen, zoals tijdens periodes van intense vogeltrek, is dat wel het geval. En dus ook in de nacht van 2018 op 2019. 

Op animaties van herwerkte radarbeelden uit Jabbeke, Helchteren en Zaventem is te zien hoe duizenden vogels opgeschrikt worden rond middernacht. ‘Voor natuurliefhebbers is het resultaat schokkend’, klinkt het bij Natuurpunt. 

Je ziet onder meer de Maasvallei helemaal oplichten, volgens de natuurbeweging wellicht door kolganzen, toendrarietganzen en meeuwen. ‘Vooral vogels die in grote aantallen in groep slapen zullen op de kaart opvallen.’

Natuurpunt maakt zich zorgen om de dieren. Doorgaans gaan die 's winters spaarzaam om met hun energie, wat betekent dat dit massale opvlieggedrag ‘haast niet anders kan dan een impact te hebben op de gezondheid van de vogels, zeker van zwakkere dieren’.

Bovendien vliegen ze in volle paniek vaker tegen hoogspanningskabels. ‘Dat werd de voorbije jaren al vastgesteld bij inventarisaties na de nieuwjaarsnacht.’

Deze radarbeelden-animatie geeft snelheidsinformatie boven Jabbeke (KMI)

De kaart toont intensiteit, in dit geval van vogels in plaats van neerslag, boven Helchteren tijdens de nieuwjaarsnacht (VMM).

Op neerslagbeelden van de jaarwisseling, zoals hierboven, worden geen vogels weergegeven. Voor automatisch gegenereerde radarbeelden is het signaal van vogels namelijk te zwak en bevinden ze zich niet hoog genoeg om waarneembaar te zijn.

Bron beelden: KMI (radar Jabbeke), VMM (radar Helchteren) en Skeyes (radar Zaventem) - animatie door Maarten Reyniers (KMI)