Chinese president pleit voor hereniging Taiwan en China, ‘desnoods met geweld’
Xi tijdens zijn toespraak in Peking Foto: EPA-EFE

De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag op een bijeenkomst in Peking ervoor gepleit Taiwan en China te herenigen. Daarvoor dient volgens Jinping ‘diepgaand democratisch overleg’ gehouden te worden. Al is het gebruik van geweld, ‘tegen buitenlandse inmenging’, ook een optie.

‘China moet en zal verenigd zijn, wat een onvermijdelijke vereiste is voor de historische verjonging van de Chinese natie in het nieuwe tijdperk’, aldus Xi.

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de communisten de macht overnamen in China en de nationalisten naar het naburige eiland Taiwan vluchtten. Er zijn twee aparte regeringen, maar China heeft Taiwan nooit erkend als onafhankelijke staat. Het beschouwt het eiland als één van zijn provincies. De jongste jaren zijn de relaties wel verbeterd.

‘Het verschil in systemen is geen obstakel voor hereniging, noch een excuus voor de scheiding’, pleitte Xi woensdag. Hetzelfde systeem bestaat immers ook met Hongkong, klonk het.

De Chinese president voegde daaraan toe dat het niet uitgesloten is dat China geweld gebruikt tegen diegenen die toch ijveren voor onafhankelijkheid. Al leek die waarschuwing vooral bestemd voor derde landen, want ‘Chinezen vallen geen Chinezen aan’, vervolgde Xi.

Een land, twee systemen

De Taiwanese president Tsai Ing-wen wees enkele uren later de Chinese oproep van de hand. Zij beklemtoonde dat Taiwan nooit de zogenaamde 1992 Consensus heeft aanvaard. Die erkent het principe dat er maar één China is, maar de interpretatie van dat principe blijft open.

Volgens Tsai verduidelijkt de toespraak van Xi dat Peking de consensus wat betreft Taiwan definieert als ‘Eén land, Twee Systemen’. Op basis hiervan zijn Hongkong en Macau terug onder paraplu van Peking gekomen. ‘Taiwan zal het principe van ‘Eén Land, Twee Systemen’ echter nooit erkennen. De meeste Taiwanezen zijn ertegen gekant. En dit is de Taiwan Consensus’, zei de president.