Theo Francken: 'Ik hoop dat de politie de dader snel vindt'
De hulpdiensten aan de woning van Theo Francken op 31 december Foto: hsb

De poederbrief die op 31 december bezorgd werd aan voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), bevatte meel en plastic. Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door het Leuvense parket. Intussen loopt het onderzoek naar de afzender, aldus nog het parket.

'Het voorval met de poederbrief was geen prettige ervaring, vooral omdat dit zich thuis heeft afgespeeld. Ik hoop dat de politie de dader of daders snel vindt.' Dat heeft voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken woensdag gezegd in de marge van zijn eedaflegging als burgemeester van Lubbeek.

'Ik heb op dat vlak al veel meegemaakt. Ik ontving al vele doodsbedreigingen. Op mijn kabinet als staatssecretaris was er ook al een bomalarm en arriveerde er eveneens al een poederbrief. Als dit je echter in je eigen huis overkomt, is dit zeker niet prettig. Ik hoop dat zoiets in de toekomst niet meer voorkomt', aldus Theo Francken.

Poederbrief

De brief was maandagvoormiddag aangekomen op het gemeentehuis in Lubbeek en Theo Francken had die meegenomen naar huis en daar geopend. Toen bleek dat er een onbekend poeder in zat, werd de gezinswoning van de familie Francken meteen in quarantaine geplaatst en werd het medisch interventieplan afgekondigd. Het gezin en twee medewerkers die aanwezig waren werden medisch onderzocht, terwijl de civiele bescherming de brief met poeder kwam ophalen. 

Toen de enveloppe weggebracht was en niemand onwel bleek te worden, werd de gezinswoning vrijgegeven.

Uit het onderzoek van de civiele bescherming is intussen gebleken dat de enveloppe geen gevaarlijk product bevatte, maar alleen meel en plastic.