De politie en brandweer van Brussel moesten afgelopen nacht verschillende keren uitrukken, maar werden daarna zelf geviseerd door onruststokers. Vooral in Molenbeek was het onrustig. Burgemeester Catherine Moureaux verklaarde alles in het werk te zullen stellen om ervoor te zorgen dat er bij de daders ‘geen gevoel van straffeloosheid’ ontstaat.

Burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) heeft dinsdag opgeroepen tot een collectieve inspanning van de autoriteiten tijdens de volgende eindejaarsperiode om de veiligheid van de burgers te garanderen. Ze merkte op dat dergelijke onlusten in verschillende Brusselse gemeenten werden waargenomen en pleitte voor een actie die het lokale niveau overstijgt. Daartoe wil ze zich wenden tot het politiecollege.

De burgemeester verklaarde nog alles in het werk te zullen stellen om ervoor te zorgen dat er bij de daders ‘geen gevoel van straffeloosheid’ ontstaat. Tot slot bedankte Moureaux de politie en brandweer voor hun moeilijke taak tijdens de jaarovergang.

Handelszaken beschadigd, apotheek geplunderd

Tijdens een gewone weekendnacht moet de brandweer in Brussel gemiddeld een twintigtal keer uitrukken, maar afgelopen nacht was dat 83 keer. 66 keer daarvan voor brandjes op de openbare weg. Een brandweerwagen werd met stenen bekogeld en een apotheek werd geplunderd, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Vooral rond de wijk Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek moest de brandweer optreden. Er werden onder meer vuilnisbakken, voertuigen en een kerstboom in brand gestoken, en bushaltes en straatverlichting werden vernield. Toen de ordediensten ter plaatse kwamen, werden vier politievoertuigen en twee brandweerauto’s geviseerd. Vier agenten raakten lichtgewond bij de incidenten. Verschillende handelszaken liepen schade op. Ook werd een apotheek geplunderd.

De directie van de brandweer zal klachten indienen. Vakbondsman Eric Labourdette (VSOA) is het geweld tegen de brandweer beu. Volgens hem konden pompiers enkele branden niet blussen, omdat er geen politie aanwezig was om hen te beschermen tegen de omstaanders. ‘De brandweerlui van Brussel en van andere grote steden zijn het beu om aangevallen te worden tijdens de dienst. Ze krijgen bij elke gelegenheid stenen naar het hoofd’, aldus Labourdette. De vakbondsman klaagt aan dat de politie onderbemand is en dat bepaalde wijken in handen zijn van relschoppers.

Elf gerechtelijke aanhoudingen

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene heeft tijdens de nieuwjaarsnacht 741 interventies uitgevoerd, ruwweg dubbel zoveel als tijdens een normale nacht. Er werden 37 mensen opgepakt, van wie elf gerechtelijk. Elf voertuigen gingen in de vlammen op. Volgens een woordvoerder van de politiezone was de nieuwjaarsnacht vergelijkbaar met die van een jaar geleden.

Veel interventies hadden betrekking op vuurwerk dat naar woningen, agenten en andere personen werd gericht. Er werden ook vuilnisbakken en palletten in brand gestoken. Er vielen geen ernstig gewonden. De politie van de zone Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) noteerde vier gevandaliseerde voertuigen. Er waren minder incidenten dan vorig jaar, klinkt het daar.

Jongeman overleden na steekpartij in Schaarbeek

Een jongeman is overleden nadat hij tijdens een ruzie op het Liedtsplein in Schaarbeek twee messteken gekregen had tijdens de nacht van oud op nieuw. Dat meldt Gilles Dejemeppe, woordvoerder van het parket van Brussel.

De ruzie ontstond omstreeks 3 uur tussen twee groepen mensen. Het slachtoffer kreeg twee messteken, waarvan er een dodelijk bleek. De jongeman werd nog overgebracht naar een ziekenhuis, maar overleed er omstreeks 4 uur. Het slachtoffer kon nog niet geïdentificeerd worden. Woensdag zal een autopsie plaatsvinden.