Woning Francken weer vrijgegeven na ontvangst poederbrief
Foto: Karel Hemerijckx
De woning van Theo Francken en zijn gezin in Lubbeek is maandagmiddag vrijgegeven nadat de civiele bescherming de poederbrief meegenomen heeft die de voormalig staatssecretaris ontving. Niemand van het gezin of de andere aanwezigen is onwel geworden. Het poeder was vermoedelijk geen gevaarlijke substantie.

De brief was maandagvoormiddag aangekomen op het gemeentehuis in Lubbeek. Theo Francken (N-VA) had die meegenomen naar huis en daar geopend. Toen bleek dat er een onbekend poeder in zat, werd de gezinswoning van de familie Francken meteen in quarantaine geplaatst en werd het medisch interventieplan afgekondigd.

Het gezin Francken en twee medewerkers die ook aanwezig waren, moesten medisch onderzocht worden, en de civiele bescherming kwam ter plaatse om de poederbrief op te halen. 'De civiele bescherming heeft de brief en het poeder intussen meegenomen naar het laboratorium in Peutie, waar alles onderzocht zal worden', zegt de korpschef van de lokale politie. 'Er is niemand onwel geworden zodat het vermoedelijk niet om iets gevaarlijks ging, maar dat zal het onderzoek uitwijzen. Intussen proberen we te achterhalen wie de brief verzonden heeft.'

Videoboodschap

Francken reageerde via een videoboodschap op Facebook toen zijn huis nog in quarantaine was. 'Laten we hopen dat het vals alarm is. De kans dat het echt antrax is, is heel klein', zei Francken. 'Maar het feit dat mensen dit doen en zo ver durven gaan, dat toont aan dat er wat mis is. Ik hoop dat media, dokters en politici nu eens goed nadenken over waarmee ze bezig zijn.'

'Dit zijn dingen die er zwaar over zijn. Men zaait haat. Men beeldt mij af als nazi, zoals de jongeren van Ecolo hebben gedaan. Op die manier krijg je mensen die helemaal gek zijn, en gekke dingen doen. We hebben dat op het kabinet ook al gehad, meermaals zelfs. Bommeldingen, poederbrieven. Maar thuis, dat nog nooit', zei de politicus nog.

Niet eerste poederbrief

Begin dit jaar had Francken ook al eens af te rekenen met een verdachte brief, toen met poeder en een kogel erin. Die kwam aan op zijn kabinet als toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Na enkele uren werd het kabinet toen weer vrijgegeven.

Francken was tot voor kort staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Vanuit die positie werkte hij zich op tot de populairste politicus van Vlaanderen. Door zijn soms harde uitspraken, onder meer op Twitter, krijgt hij echter ook veel kritiek. Onder meer van viroloog Marc Van Ranst, die waarschijnlijk de dokter is naar wie Francken in zijn videoboodschap verwijst.

'Natuurlijk zijn het Leuvense parket en de federale gerechtelijke politie ook op de hoogte gebracht en wordt er een onderzoek ingesteld naar de afzender', zei commissaris Walter Vranckx van de lokale politie maandagmiddag.