Brugge opent toren van Historium

Op 6 januari wordt de toren van het museum Historium op de Grote Markt in Brugge officieel geopend, maar toeristen kunnen die al langer bezoeken.

De toren opende deze zomer voor het eerst, maar ging tegen de herfstvakantie opnieuw dicht voor renovatiewerken. Iets voor de kerstvakantie ging de toren weer open voor het publiek, maar bij het Historium spreken ze van een ‘soft opening’. Zo kunnen ze nog bijsturen waar nodig, massatoerisme tegengaan of sluiten bij te slecht weer.

Op 6 januari volgt de officiële opening. Dan knipt de nieuwe burgemeester van Brugge, Dirk De Fauw (CD&V), het lintje door.

Brugge opent toren van Historium
Foto: rr

Bezoekers krijgen vanop de toren een mooi panorama van Brugge. Wie wil genieten van het uitzicht moet 145 trappen op en klimt 26 meter tot aan de uitkijkpost. Vanop die hoogte zijn de Sint-Salvatorskathedraal, het Concertgebouw, het Belfort, het Prinsenhof, de Sint-Jacobskerk, Hof Bladelin en de Stadsschouwburg te zien.

De 35 meter hoge neogotische toren stamt uit 1921 en is van de hand van de architect Jules Coomans, die zijn inspiratie haalde bij de Poortersloge aan het Jan Van Eyckplein.

De toren maakt deel uit van het multimediamuseum Historium, dat de geschiedenis van Brugge tijdens de middeleeuwen uit de doeken doet.