Alle toeristen zullen belasting moeten betalen in Venetië
Foto: AP

Venetië mag binnenkort een taks heffen op alle toeristen die de stad een bezoek brengen, zo is bepaald in de Italiaanse begroting. Tot nu toe moesten enkel bezoekers die in de Dogenstad overnachten een taks betalen, maar voortaan geldt die ook voor dagjesmensen.

De taks zal tussen de 2,50 en 10 euro bedragen en vervangt de huidige toeristentaks. Jaarlijks rekent men op 50 miljoen euro aan inkomsten.

De jongste jaren kreunt Venetië onder het alsmaar toenemend aantal toeristen. De stad heeft amper 55.000 inwoners, maar telde vorig jaar zo’n 10 miljoen overnachtingen. Het aantal eendagstoeristen ligt zelfs dubbel zo hoog. Die moesten tot voor kort geen belasting betalen, maar daar komt nu verandering in. Ook de toeristen die per bus of cruiseschip aakomen zullen voortaan dus entreegeld moeten betalen.

Strijd tegen massatoerisme

De belasting is niet de enige maatregel die Venetië neemt in de strijd tegen massatoerisme. Zo is het bijvoorbeeld verboden om neer te zitten op de trappen van monumenten, en van het portiek rond het beroemde San-Marcoplein. De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, wil dit verbod utibreiden naar het volledige grondgebied van de stad. 

Zitten is niet het enige waarvoor je beboet kan worden in de stad, dronken gedrag, zwemmen in de kanalen of zelfs je tenen in het water dompelen wordt ook bestraft. Er wordt verder gedacht aan een verbod op muziek op de gondels en boten. 

In 2017 de beslissing genomen dat cruiseschepen niet meer mochten aanmeren vlak voor het San Marcoplein. Schepen van meer dan 100.000 ton moeten een andere route volgen en aanleggen in de industriële haven van Marghera, ver van het centrum.