Egypte slaat hard terug na aanslag: veertig ‘terroristen’ gedood
Foto: AFP

In Egypte zijn al veertig ‘terroristen’ gedood bij drie verschillende acties van de veiligheidsdiensten. Dat meldt het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag.

De veiligheidsdiensten kwamen na een aanslag op toeristen in Gizeh in actie. Ze traden op tegen ‘drie terroristische schuilplaatsen’ in Gizeh en op het Sinaï-schiereiland. In Gizeh werden dertig mensen omgebracht, aldus het ministerie. Volgens Binnenlandse Zaken waren de ‘terroristische elementen’ van plan een reeks aanslagen uit te voeren op staatsinstellingen, toeristische faciliteiten, veiligheidsdiensten en kerken. De politie nam grote hoeveelheden wapens, explosieven en substanties voor het maken van explosieven in beslag. Wanneer de operaties gebeurden, maakte het ministerie niet duidelijk, maar volgens regimekrant al-Ahram vonden de invallen zaterdagochtend plaats.

De Egyptische autoriteiten gebruiken de term ‘terroristen’ om te verwijzen naar radicale islamisten.

Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken ontplofte de bom vrijdag iets na 18 uur plaatselijke tijd naast een drukke weg in de buurt van de piramides. Er kwamen vier mensen om het leven, drie Vietnamese toeristen en hun Egyptische gids. Elf anderen raakten gewond.

Slecht voor toerisme

Aanvallen op toeristen en terroristische aanslagen blijven vakantieland Egypte plagen. Vooral op het Sinaï-schiereiland zijn er regelmatig incidenten. Maar ook in hoofdstad Caïro of in andere delen van het land komen aanslagen voor. De reissector heeft daar ernstig onder te lijden. De toeristenaantallen daalden sterk na de Arabische Lente in 2011, al herstelden ze sindsdien licht.

Er zijn geen Belgische klanten van TUI en Thomas Cook, de grootste reisorganisators in ons land, in de hoofdstad. ‘Wij vliegen niet op Caïro, maar er zijn wel excursies naar daar. Doorgaans kiezen onze klanten daar niet voor. Ze komen voor de zon en de zee’, zegt Tui-woordvoerder Piet Demeyere.

Thomas Cook had zo’n excursie naar Caïro gepland op zaterdag, maar zowel deze organisatie als Tui schrapt alle uitstappen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig