Protest van gele hesjes in Frankrijk bloedt dood
Een actievoerder in Parijs op de Champs-Elysées Foto: Photo News
Slechts enkele duizenden gele hesjes hebben zaterdag actie gevoerd over heel Frankrijk. Het was het zevende actieweekend op rij van de gele hesjes.

Er waren manifestaties in onder meer Parijs, Marseille, Bordeaux, Lyon en Toulouse. Over heel Frankrijk kwamen vorige zaterdag iets meer dan 38.000 gele hesjes op straat, tegenover 66.000 een week eerder en 282.000 op de eerste zaterdag, 17 november. Voor een deel van de beweging heeft die lagere opkomst volgens waarnemers te maken met de feestdagen, en zullen de acties in januari weer een grote opkomst kennen.

‘Iedereen moet begrijpen dat we niet gaan stoppen’, zegt Thierry (51) aan het persbureau AFP. Hij strijdt tegen de ongelijke verdeling van de rijkdommen van Frankrijk. Ook voor Monica Piazza de Valence (22) gaat het om ongelijkheid. ‘We zijn niet tegen belastingen, maar het zijn altijd dezelfde die moeten betalen’, vindt ze.

In verschillende steden liepen de betogers rond met spandoeken waarop ze het onstlag van president Macron eisten wegens 'een te asociaal beleid'. 

Relschoppers opgepakt

Een aantal relschoppers ging in Parijs ook manifesteren voor de gebouwen van enkele media. Enkele honderden gele hesjes protesteerden bij tv-zenders BFMTV en France Télévisions. Ze beschuldigden de journalisten ervan dat ze 'meeheulen' met de regering en gooiden projectielen, waaronder stenen, naar de ordediensten. De politie vuurde traangas af en pakte enkele manifestanten op. Nadien keerde de rust terug.

Ook in de Franse steden Rouen en Nantes kwam het tot incidenten tussen de politie en de manifestanten.
In totaal pakte de Franse politie over het hele land een twintigtal betogers op.

België

Sinds het begin van de protesten begin november zijn tien mensen om het leven gekomen en meer dan 1.500 mensen gewond geraakt, waarvan 50 zwaargewond. Vorig weekend werden 65 mensen opgepakt, waaronder ook een initiatiefnemer.

Ook in België zijn er nog steeds gele hesjes actief. Vorig weekend kwam het tot aanvaringen in Brussel, waar twee mensen werden opgepakt, en Antwerpen, waar de politie twintig actievoerders oppakte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig