Vans beschuldigt Primark van plagiaat
De enige echte Vans Sk8-Hi Foto: Marleen Daniëls

Volgens Vans heeft de Ierse kledingketen Primark twee van zijn bekende sneakers nagemaakt. Een Amerikaanse rechter mag zich over de zaak buigen.

Vans en moederbedrijf VF Corporation hebben eerder deze maand een klacht ingediend bij de rechtbank in New York. De Amerikanen beschuldigen Primark van inbreuk op het handelsmerk, oneerlijke concurrentie en valse reclame.

Het sneakerlabel beweert dat Primark sinds de zomer van 2017 sneakers verkoopt die wel erg goed op hun ontwerpen lijken, voor een fractie van de prijs. Vans vroeg de Ierse kledingketen om de verkoop te staken, wat het eerst ook deed. De sneakers werden enkele maanden geleden echter opnieuw in de winkelrekken gelegd.

Het gaat om de Vans Old Skool en Vans Sk8-Hi, twee van de populairste modellen. Beide hebben een kenmerkende streep langs de zijkant (wat Vans al gebruikt sinds de jaren zeventig) en een honingraatpatroon op de zolen.

‘De plaatsing van de streep op de zijkant, vaak in een contrasterende kleur, maakt dat Vans-schoenen onmiddellijk worden herkend door klanten. Primark heeft deze schoenen nagemaakt om verwarring te zaaien’, aldus het sneakerlabel in de gerechtsdocumenten.

Bovendien verstopt Primark de gelijkenis niet, want ze noemen hun sneakers ‘Skater low tops’ en ‘Skater high tops’.

Primark echter weerlegt de beschuldigingen. ‘En we zijn van plan om onze positie te verdedigen voor de rechtbank’, aldus een woordvoerder in een reactie aan Women’s Wear Daily.

De versie van Primark:

Vans beschuldigt Primark van plagiaat

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig