Dimitri van den Bergh verrassend uitgeschakeld na zwakke match op WK darts
Foto: Photo News

Dimitri van den Bergh heeft zijn stunt van vorig jaar op het WK darts, toen hij het tot de kwartfinale schopte, niet kunnen herhalen. Onze jonge landgenoot speelde een verrassend zwakke zestiende finale tegen de veel lager gekwalificeerde Luke Humphries en verloor die ook terecht met 4-1.

Met Luke Humphries (23 jaar) trof Dimitri van den Bergh (24 jaar) een generatiegenoot in de zestiende finales op het WK darts. Vooraf was onze landgenoot torenhoog favoriet. Van den Bergh (35e) was veel hoger gerangschikt dan Humphries (90e) op de wereldranglijst en had in tegenstelling tot zijn Engelse opponent wel al de nodige WK-ervaring.

Maar eens Dancing Dimi na zijn walk-on uitgedanst was, viel er van enig niveauverschil weinig van te merken aan het bord. Terwijl Van den Bergh in zijn vorige twee WK-matchen meteen zijn tegenstander overtrof in de eerste set, lukte dat vandaag tegen Humphries. Tot 2-2 ging het gelijk op in die eerste set, maar in het beslissende leg toonde de Brit waarom zijn bijnaam Cool Hand Luke is. Humphries toonde zich - zoals de rest van de match - ijzingwekkend kalm bij het uitgooien. In tegenstelling tot Van den Bergh die zijn zenuwen niet onder controle had en ongewoon veel beslissende worpen miste. Zo ook in de tweede set, waarin hij een 2-0-voorsprong uit handen gaf. Het bijzonder laag gemiddelde - amper 90 punten in vergelijking met de 103 punten in zijn vorige wedstrijd - maakte het er ook niet makkelijker op.

Even leek Van den Bergh te herleven met een betere derde set (vlotte 3-1-winst), maar dat lag ook aan het kleine dipje van Humphries. De opflakkering van onze beloftevolle landgenoot bleek echter van korte duur. In de vierde (1-3-verlies) en vooral de vijfde (0-3-verlies) kon Van den Bergh geen vuist meer maken. De darter uit Merskem schudde het hoofd uit ongeloof en verlaat vroeger dan verwacht het wereldkampioenschap.

Door de uitschakeling mist hij een achtste finale tegen titelverdediger Rob Cross en bijgevolg ook een kans op revanche op de man die hem vorig jaar uit de kwartfinales op het WK kegelde.