Nooit eerder zoveel verwaarloosde dieren gered
themabeeld Foto: unsplash
2018 is een triest recordjaar voor het aantal inbeslagnames van verwaarloosde dieren.

Uitgemergelde honden die niet meer kunnen stappen, parkieten die nog nauwelijks pluimen hebben, varkens die met een graafmachine uit een dikke laag uitwerpselen moeten worden getrokken. De teller stond op 1 oktober 2018 al op 3.257 dieren. ‘Het aantal (verwaarloosde dieren, red.) stijgt omdat er stijgende aandacht is voor het welzijn van dieren en omdat er strengere straffen staan op dierenverwaarlozing en -mishandeling’, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

'Geen databank'

De grote meerderheid van de in beslag genomen dieren zijn honden. Maar ook katten, paarden en vogels worden vaak in de meest verschrikkelijke omstandigheden gevonden. Soms worden die dieren teruggegeven aan de eigenaar. Soms worden ze verkocht. Als het niet anders kan, krijgen de dieren een spuitje. 

‘De minister houdt niet bij wat er precies met al die dieren gebeurt’, zegt Gwenny De Vroe (Open VLD), die de cijfers opvroeg bij Weyts. ‘Er zijn meer controles dan vroeger, dat is positief. Maar er is nog veel werk aan de winkel: er is geen databank van in beslag genomen dieren, en het is veel te onduidelijk wat er precies met ze gebeurt, eens de inspectie ze gered heeft.’