Hoofd Amerikaanse grenspolitie roept op tot ‘nieuwe aanpak’ na overlijden kind
De Amerikaanse grenspolitie arresteert een groep migranten in San Diego Foto: REUTERS

Het hoofd van de US Customs and Border Protection (CBP) heeft woensdag gezegd dat zijn agentschap meer geld moet krijgen voor medische verzorging, na de dood van het achtjarige Guatemalaanse jongetje dat door de VS werd vastgehouden.

Kevin McAleenan roept op tot ‘een andere aanpak’, aangezien de detentiecentra aan de Amerikaanse grenzen decennia geleden voor alleenstaande mannen werden gebouwd, en niet voor kinderen en minderjarigen.

‘Onze stations zijn niet gebouwd voor de groep die vandaag migreert’, zei hij in een interview met zender CBS. ‘Er is nood aan een andere aanpak. We hebben hulp nodig van het Congres. We moeten medische zorg en geestelijke gezondheidszorg voor de kinderen in onze faciliteiten opnemen in onze begrotingen, zei McAleenan, die de dood van het jongetje verschrikkelijk noemde. De CPD heeft ook bijkomende medische onderzoeken opgedragen bij alle kinderen die het vasthoudt.

De Guatemalaanse jongen is deze maand al het tweede kind dat sterft terwijl het door de Verenigde Staten wordt vastgehouden. Eerder deze maand overleed al een meisje van zeven jaar dat vanuit Guatemala onderweg was naar de VS, enkele uren nadat ze opgepakt werd door de Amerikaanse grenspolitie.