De Clercq negeert oproep Gentse Open VLD-prominenten
Mathias De Clercq, Sami Souguir en Christophe Peeters net na de verkiezingsoverwinning op 14 oktober Foto: fvv
De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft vrijdag zijn partijgenoot Sami Souguir officieel voorgedragen als nieuwe schepen van Cultuur. Dat meldt VTM. Dat betekent dat hij een ultieme oproep van prominente partijgenoten om toch aftredend schepen Christophe Peeters te herbenoemen heeft genegeerd.

De akte van voordracht van Souguir is ondertekend. Zijn aanstelling moet nog op de eerste gemeenteraad bekrachtigd worden, maar dat is een formaliteit. 

De exit van Peeters, die sinds 2000 schepen is in Gent, was een verrassing bij de voorstelling van de nieuwe bestuursploeg van burgemeester Mathias De Clercq. Hij kreeg 4.837 voorkeurstemmen bij de verkiezingen, tegenover 2.002 voor Souguir, die de tweede schepen voor Open VLD wordt. 

Het lokale ledencongres van Open VLD koos op 15 december voor Souguir als nieuwe schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning. Die aanwijzing was echter omstreden. Voorzitter Mick Daman moest opstappen omdat er ontevredenheid was binnen de partij over de gevolgde procedure. De Clercq zelf benadrukte dat het gaat om ‘een keuze voor Sami’ en niet tegen Peeters. 

Brief

De nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters van Open VLD Gent van de laatste 30 jaar - Erwin Devriendt, Geert Versnick, Frank Wijnakker, Guy Serraes, Sas Van Rouveroij en Catharina Segers (Fientje Moerman niet) - eisten vervolgens in een gezamenlijke brief aan voorzitter Gwendolyn Rutten en aan  De Clercq, dat toch Peeters de schepen zou worden.

Ze gingen er ook vanuit dat  De Clercq minstens op de hoogte was van de ‘coup’ tegen Peeters. In de brief, die dateert van kort na de stemming binnen Open VLD, klonk ook stevige kritiek op het leiderschap van De Clercq. 'Ik begrijp niet dat onze lijsttrekker niet ingrijpt. Tenzij hij meester is van dit theaterstuk, wat ik meer en meer begin te denken.'

Niet gewacht

De burgemeester had tot woensdag de tijd om de nieuwe schepenen voor te dragen, maar nu blijkt dus dat hij dat vorige vrijdag al deed. Op dat moment was de brief van de prominenten al aan hem gestuurd, maar dat deed De Clercq niet meer van mening veranderen.

‘Correct’

Sofie Bracke, de andere Gentse Open VLD-schepen, gaf gisteren in een interview met De Standaard aan dat de voordracht van Souguir correct is gebeurd, en hij met zekerheid zou worden benoemd. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in