Dissidente Antwerpse SP.A’ers zeggen toch steun toe aan akkoord
Güler Turan Foto: BELGA

De drie Antwerpse gemeenteraadsleden die zaterdag tegen het bestuursakkoord hadden gestemd, hebben nu toch expliciet aangegeven het akkoord te zullen steunen. De beoogde ruime meerderheid van N-VA, SP.A en Open VLD lijkt daarmee veiliggesteld.

Na de woelige stemming bij SP.A Antwerpen over het bestuursakkoord met N-VA en Open VLD lijken de socialisten dus stilaan de rangen te sluiten.

Bij Vlaams parlementslid en voormalig schepen Güler Turan ging al voor de stemming tekeer tegen het akkoord. Maar in een Facebookbericht stelt ze nu dat ze ‘als democraat de goede discussie en het resultaat die uit onze ledenvergadering kwam omarmt’.

Turan wil naar eigen zeggen ‘kritisch maar constructief’ haar rol in de gemeenteraad opnemen, ‘klaar om overtuigd te worden van de verbinding in het belang van onze stad en haar inwoners’.

‘Trots’

Ook Hicham El Mzairh liet maandag ook via zijn Facebookpagina weten dat hij zich ‘loyaal neerlegt bij de keuze van de overgrote meerderheid van de leden’ om in de coalitie te stappen.

‘Wat ik afgelopen zaterdag gezien heb tijdens onze algemene ledenvergadering maakt mij als SP.A’er trots’, zegt hij. ‘Het was een demonstratie van partijdemocratie en vrijheid van meningsuiting die wij nooit eerder in onze partij hadden gezien.’

De derde verkozene, Karim Bachar, was zaterdag al het minst hard in zijn verzet. Hij gaf dan ook aan dat hij de hele gemeenteraadsfractie aan hetzelfde zeel wil zien trekken.

Derde schepen

SP.A moet wel nog steeds een naam op haar derde schepenpost plakken. Tom Meeuws, al schepen van onder meer Sociale Zaken, neemt de bevoegdheid van voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten er voorlopig bij.

Ook Jinnih Beels is al schepen, en Yasmine Kherbache gaf aan haar parlementair werk te verkiezen. Daardoor zou de derde schepenzetel in de praktijk naar Turan, El Mzairh of Bachar moeten gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in