Koning Filip gaf dubbel zo vaak gratie
De koning gaat voor het verlenen van gratie af op het advies van het ministerie van Justitie Foto: Photo News

Koning Filip kreeg het voorbije jaar 500 keer een verzoek tot gratie binnen. Daarvan heeft hij er 13 aanvaard. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar.

Dat meldt VRT dinsdag, op basis van cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Vorig jaar en het jaar ervoor werden maar 6 genadeverzoeken toegekend. Het is de koning die de beslissing neemt om straffen die door de rechter zijn uitgesproken toch kwijt te schelden, maar dat gebeurt wel op basis van advies van het ministerie van Justitie.

Verkeer

Volgens minister Geens gaat het meestal om verkeersmisdrijven. ‘Bijvoorbeeld iemand die nierdialyse moet krijgen, een rijverbod krijgt, en daardoor dus niet meer naar de nierdialyse kan. In de regel beperkt de koning de graties tot verkeersmisdrijven waarbij geen dronkenschap, geen vluchtmisdrijf, geen slachtoffers gemoeid zijn. Maar waar door omstandigheden de straf nadien zwaar uitvalt’, aldus minister Geens.

‘Onrechtvaardige situatie’

Op het systeem van gratieverlening komt af en toe kritiek, maar minister Geens gelooft nog in de procedure: “Er kunnen gevallen zijn waarin een straf, hoewel ze voor de feiten op zich redelijk en rechtvaardig lijkt, in de concrete omstandigheden totaal verkeerd uitvalt. Dan moet er een ventiel zijn waardoor je wat lucht kan loslaten. Omdat de betrokkene, die bijvoorbeeld in een chemokuur zit of een miskraam heeft gehad, in een totaal onrechtvaardige situatie is terechtgekomen.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in