Vliegtuig Brussels Airlines geland met problemen aan beide motoren
Foto: Photo News

Een toestel van Brussels Airlines, een airbus A330-200, staat al twee weken aan de grond in Brussels Airport nadat beide motoren uitgevallen waren tijdens een vlucht.

De Airbus was op 11 december op weg tussen de Congolese hoofdstad Kinshasa en Brussel. Tijdens vlucht SN358 viel plots de linker motor uit boven Algerije. De piloten overwogen om een noodlanding te maken in Djerba, Tunesië, maar kregen de motor op tijd weer aan. Dat melden de luchtvaartsites Up in the Sky en Luchtvaartnieuws, en is bevestigd door het Franse Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la sécurité de l'aviation civile (BEA).

Tijdens de vlucht viel om 01.50 uur Belgische tijd boven Algerije eerst de eerste motor uit, waarna de bemanning een noodsignaal uitstuurde. Uiteindelijk kon de motor weer opgestart worden, waarna de bemanning besliste om de vlucht verder te zetten. In de buurt van Brussel viel de andere motor verschillende keren uit, maar uiteindelijk kon het vliegtuig met twee werkende motoren wel veilig landen. Volgen BEA voert de Belgische Air Accident Investigation Unit (AAIU) het onderzoek naar het incident.

Sindsdien staat het toestel aan de grond. Brussels Airlines kon nog niets kwijt over de precieze oorzaak. Het bedrijf meldt aan Luchtvaartnieuws dat het onderzoek nog lopende is. Woensdag maakt het vliegtuig een testvlucht.

Het is vrij uitzonderlijk dat er twee motoren uitvallen tijdens één vlucht, aldus de nieuwssites. Zolang ze niet allebei uitvallen, hoeft dat de veiligheid niet in het gedrang te brengen.

De bijna negentienjarige Airbus A330-200 werd in 2000 aan de failliete maatschappij Sabena geleverd. Daarna deed het toestel dienst bij Lufthansa, SWISS en Air Australia. In april 2013 kwam het in de vloot van Brussels Airlines terecht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in