Voormalig bestuurder Nissan mag vrij op borg
Een politiewagen rijdt weg van de gevangenis in Tokio Foto: AP

Het hof in het Japanse Tokio heeft besloten dat de voormalig directeur van Nissan Greg Kelly op borgtocht vrij mag komen. De oud-topman moet 70 miljoen yen of 557.000 euro betalen.

Het besluit van het hof betekent, volgens de Japanse publieke omroep NHK, dat Kelly dinsdag zou kunnen worden vrijgelaten.

Kelly zit vast sinds 19 november op verdenking van het helpen van de voormalig voorzitter van Nissan, Carlos Ghosn, met valse verklaringen in financiële rapporten van het bedrijf. Kelly zelf ontkent dat.

De vermeende belastingfraude door Ghosn en Kelly kwam volgens Nissan aan het licht na een intern onderzoek, dat werd geopend naar aanleiding van een klokkenluider. Als Ghosn schuldig wordt bevonden kan hij een celstraf krijgen tot tien jaar plus een boete. Ook Nissan dreigt een boete te krijgen.

Bewijzen

Hetzelfde hof verlengde zondag de detentie van Ghosn met tien dagen. Ghosn, tevens de grote man achter het Franse Renault, werd ook half november opgepakt. Hij zou eigenlijk afgelopen vrijdag op borgtocht vrijgelaten kunnen worden, maar kreeg op het laatste moment een nieuwe aanklacht aan zijn broek. Die gaat over een vermeende schending van het vertrouwen vanwege een reeks dubieuze betalingen bij Nissan.

De arrestatie van de autobaas heeft tot spanningen geleid binnen de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Nissan en Mitsubishi ontsloegen Ghosn, terwijl Renault eerst bewijzen wil zien van zijn misdaden. Volgens geruchten wil Nissan de situatie gebruiken om de verhoudingen binnen de alliantie gelijk te trekken. De Japanners vinden dat Renault te veel te zeggen heeft binnen het samenwerkingsverband.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in